Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vooral in zuiden en oosten regen.

07 november 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een frontale golf met daarbij een klein lagedrukgebied ligt net ten noordoosten van ons land, trekt oostwaarts en wordt vanmiddag boven het noorden van Polen verwacht. Ons land bevindt voor een groot gedeelte in de warme sector. Het koufront lag om 03 UTC over het noordwesten van ons land. Dit front trekt verder zuidoostwaarts en blijft boven Limburg aangekomen daar min of meer slepen. Langs het front trekken dan af en toe stabiele golfjes noordoostwaarts. Pas in de nacht naar vrijdag trekt het front verder zuidoostwaarts en bevindt eindelijk het gehele land zich in de polaire lucht.

Er is vrij veel bewolking en met name in het zuiden en oosten van het land regen het van tijd tot tijd. Elders blijft het op de meeste plaatsen droog en laat de zon zich, met name in de middag, af en toe zien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De west- tot zuidwestelijke wind is matig, in het kustgebied af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. Alleen in het zuidoosten is er aanvankelijk nog veel bewolking aanwezig en regent het nog af en toe. Verder kan er in de opklaringsgebieden mist ontstaan en loopt de minimumtemperatuur uiteen van rond 4 graden in het noorden van het land tot 8 graden in Limburg. De wind is zuidelijk en zwak, aan de kust zuidwest en matig.

Vrijdag trekt de mist langzaam op en hier en daar komt dan de zon tevoorschijn. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Met name langs de kust kan er een enkele bui vallen. De middagtemperatuur ligt rond de 11 graden. De zuidwestelijke wind is meest zwak, aan de kust matig tot vrij krachtig, in de avond toenemend tot krachtig. (Bron: KNMI)

Het aandachtsgebied heeft te maken met een vrij sterke, enigszins meanderende, zonale stroming. Er passeren regelmatig storingen ons land. Pas aan het eind van de periode lijkt hogedrukinvloed toe te nemen hetgeen een stabiliserende werking op de atmosfeer in ons aandachtsgebied heeft.

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselvallig met temperaturen rond en soms (iets) boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 14 november tot en met donderdag 21 november

Grote kans op een geleidelijk minder wisselvallig weertype met temperaturen dicht bij normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn