Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vooral langs de kust nog een enkele bui

28 oktober 2012 door Jannes Wiersema

Uitgezonderd het noordelijk kustgebied heeft het tijdens de afgelopen nacht vrijwel overal  licht gevroren. In de provincies Brabant, Gelderland en Limburg vroor het vrij algemeen 4 tot 5 graden: nabij Enschede registreerde de voormalige vliegbasis Twenthe -6,4º ofwel matige vorst. Op ‘klomphoogte’ werd het zowaar -10,2º.

Matige vorst in oktober is geen jaarlijks fenomeen maar uniek is het evenmin. Nog geen 10 jaar geleden (2003) werd op Twenthe het landelijk kouderecord gevestigd. Op de 24ste werd het -8,5º. Eelde registreerde toen vanaf 16 oktober 14 vorstdagen op rij. Het kouderecord voor oktober in De Bilt staat op -7,8º en dateert uit 1931 op de 28ste. (bron: Jan Visser)

In het zuidoosten komen enkele mistbanken voor die de komende uren weer verdwijnen. De temperatuur ligt landinwaarts eerst nog tussen de 0 en -5 graden en op stalen bruggen kan het glad zijn. Verder zijn er vandaag perioden met zon. Langs de kust is meer bewolking aanwezig en komt een enkele bui voor. Later in de middag neemt van het westen uit de bewolking toe, in de avond valt er in het westen van het land af en toe regen. De temperatuur loopt op naar waarden rond 9 graden. De wind draait verder naar zuidwest tot zuid en neemt boven land toe tot matig, kracht 3 à 4, boven zee wordt de wind later op de dag vrij krachtig tot krachtig, 5 à 6.

Komende nacht is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het westen tot 2 graden in het oosten van het land. De wind is zuidelijk, matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Winterse weekeinde

Dit beeld zien we voorlopig niet meer.

Het weer de komende dagen
Wisselvallig en wat minder koud
Weerpraatje langere termijn zondag 28 oktober
Ook maandag overdag is het bewolkt met af en toe regen, de meeste regen valt in de middag. De temperatuur loopt op naar 8 graden in het zuidoosten en 11 in het noordwesten. Er staat een matige, langs de kust (vrij) krachtige zuid tot zuidwestenwind.
Gedurende de rest van de week wordt het gaandeweg steeds wisselvalliger en dan vooral vanaf begin november. Deze ontwikkeling is het gevolg van een uitdijend lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland. Randstoringen beroeren van tijd tot tijd het Noordzeegebied en kunnen veel wind veroorzaken. De temperatuur schommelt meest rond 10 graden en dat is normaal voor de eerste helft van november

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn