Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Vooral vanmiddag enkele buien.

22 december 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een sturend laag in de omgeving van IJsland bepaalt de komende periode het weer. Een bijbehorend frontaal systeem (van oorsprong een CAD) verlaat spoedig het zuidoosten van het land. Golfvorming boven Frankrijk zorgt er overdag voor dat dit front nog lange tijd dichtbij het zuidoosten van ons land blijft. Na passage van het front wordt polaire lucht aangevoerd. Hierin passeert vanmiddag een trog ons land. Een uitdiepende randstoring komt over de Atlantische Oceaan naderbij en buigt maandag langs Ierland naar het noordoosten af. Het bijbehorende warmtefront bereikt ons aandachtsgebied maandagavond.

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt. In de ochtend kan er in Limburg af en toe nog wat regen vallen. In de middag trekken er enkele buien over het land. Bij de buien zijn onweer, hagel en windstoten mogelijk. In het noordwestelijk kustgebied kunnen dit zware windstoten zijn. De maximumtemperatuur wordt zo’n 8 of 9 graden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt toe. Boven land tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer tot hard of stormachtig. In de loop van de middag wordt de wind zuidwest en neemt dan weer iets af.

In de nacht van zondag op maandag komen er opklaringen voor en is het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 3 en 6 graden. De zuidwestenwind is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.

Maandag begint droog en is er eerst hier en daar zon. In de loop van de dag neemt de bewolking steeds verder toe en tegen de avond gaat het in het westen van het land regenen. De temperatuur ligt in de middag rond de 8 graden en stijgt in de avond naar een graad of 10. De wind wordt zuidelijk en neemt in de loop van de dag toe tot (vrij) krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. In de avond kunnen in de kustgebieden opnieuw zware windstoten voorkomen. (Bron: KNMI)

De komende dagen is er sprake van een vrij strakke west tot zuidwestelijke stroming boven de Atlantische Oceaan. Sturende lagedrukgebieden liggen vrijwel continu tussen IJsland en Schotland. De aangevoerde lucht is tot en met dinsdag erg zacht. Tijdens de kerstdagen begint de hoogtestroming meer te golven en gaat een hoogtetrog boven het westen van Europa verder uitzakken. Onze omgeving ligt dan tijdelijk in de polaire lucht met een sterk afnemende drukgradiƫnt. Vanaf vrijdag wordt de stroming weer min of meer zonaal en trekken uitdiepende lagedrukgebieden weer snel over de Atlantische Oceaan naar het vasteland van Europa.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen, veel wind en (vrij) zacht. Tijdens de kerstdagen droger en rustiger weer met iets lagere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 29 december tot en met zondag 05 januari

Grote kans (70-80%) op aanhoudend wisselvallig en vrij zacht weer.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387698450338

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn