Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Vooral vanochtend enkele buien, vanmiddag droger en meer zon.

09 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een noordwestelijke stroming tussen een laag boven Scandinavië en een hoog ten westen van Frankrijk voert polaire lucht aan. Vanochtend passeert nog een trog (niet veel meer dan een rimpeling in het 500 hPa-patroon), waarna we geleidelijk onder invloed van een hoogterug komen. Aan de grond loopt het hoog via België naar Duitsland. Bijbehorende rug ligt vanavond langs de westgrens van de FIR en verlaat in de eerste helft van vrijdagmiddag het noordoosten. Aan de westflank van deze rug wordt warmere en vochtigere luchtmassa aangevoerd en schampt een zwak warmtefront (behorende bij een Atlantisch lagedrukgebied) het noorden van de FIR gedurende vrijdagochtend.

Het is wisselend bewolkt en er komen enkele regenbuien voor. In de middag komt er van het westen uit meer ruimte voor de zon en wordt het droog. De maxima liggen rond 17 graden. De west- tot noordwestenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog hard. In de avond neemt de wind sterk af.

In de nacht naar vrijdag zijn brede opklaringen, maar in het noorden komen er ook wolkenvelden voor. De minima kunnen in opklaringen uitkomen rond 8 graden, maar onder bewolking blijft het kwik rond 11 graden steken. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de nacht van het westen uit naar het zuiden.

Vrijdag overdag zijn er op de meeste plaatsen flinke perioden met zon en is het droog. Alleen in het noorden komen er ook wolkenvelden voor. De middagtemperatuur ligt tussen de 18 graden in het noorden en 23 in het zuiden. De west- tot zuidwestenwind is zwak tot matig.

Aanvankelijk bevinden we ons pal onder een hoogterug die zich uitstrekt van het Iberisch Schiereiland tot aan Zuid-Noorwegen. Deze rug loopt langzaam oostwaarts en begint een hoogtelaag ten noordwesten van de Britse Eilanden ons weerbeeld te bepalen. Aan de zuidflank van de lagedruk ligt een zonale jet die van tijd tot tijd storingen richting het continent aanvoert. Aan het einde van volgende week begint de jet een diffluent stromingspatroon te vertonen ten westen van de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Nederlands zomerweer met maximumtemperaturen rond 21 graden en van tijd tot tijd neerslag, maar ook zonnige momenten.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 16 juli tot en met donderdag 23 juli

Eerst weinig verandering, later iets toenemende kans (naar 30-40%) op zomerse maximumtemperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn