Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Vrij koel en buiig.

09 augustus 2016 door Jannes Wiersema

37Tussen een laag boven Scandinavie en een hoog ten westen van Ierland staat er in ons aandachtsgebied een west- tot noordwestelijke stroming. In de maritiem polaire lucht trekken van tijd tot tijd troggen mee. Een hoogtetrog, 03 UTC ongeveer van Utrecht naar Breda, trekt oostwaarts en verlaat rond 05 UTC het oosten. Een volgende ONO-WZW georiĆ«nteerde trog bereikt rond 04 UTC het noordelijk kustgebied, trekt zuidoostwaarts en verlaat rond 14 UTC Limburg. Daarachter lijkt later in de middag en begin van de avond een zwakke trekrug te passeren, alvorens de cyclonaliteit in de nacht naar woensdag zowel aan de grond als in de bovenlucht sterk toeneemt. Verder ontwikkelt zich vandaag tussen IJsland en Schotland en NW-ZO georiĆ«nteerde barokliene band (ongeveer op Thetaw850 van 6-7 graden). Deze ligt vrijwel evenwijdig aan de stroming en in de loop van de dag trekt een golf van Schotland in de richting van East Anglia, waar het komende nacht aankomt. Aan de ‘kop’ van de golf loopt een trog mee, die in de nacht en ochtend de buiigheid sterk laat opleven. De golf zelf lijkt zuidwest langs te trekken. Na passage hiervan lijkt de buienactiviteit woensdagmiddag af te nemen.

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt. Een gebied met hier en daar buiige regen boven het midden en zuiden beweegt de komende uren naar Duitsland. Van het noordwesten uit trekt vanochtend echter een volgend buiengebied naar het zuidoosten. In het uiterste zuidwesten blijft het waarschijnlijk meest droog. In de middag neemt de buienactiviteit met uitzondering van het zuidoosten af. De maximumtemperatuur ligt rond 19 graden. De wind wordt in de loop van de dag overal noordwestelijk en boven land meest matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied mogelijk krachtig. In de avond neemt de wind af.

Komende nacht zijn er landinwaarts eerst brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. In de kustprovincies komen echter stevige buien voor met kans op onweer. In de loop van de nacht neemt ook elders de kans op enkele buien toe. Landinwaarts koelt het af naar ongeveer 8 graden, langs de kust blijft het beduidend warmer. De westelijke wind is zwak tot matig, langs de kust is de wind soms vrij krachtig.

Woensdagochtend is het zwaar bewolkt en trekken enkele stevige buien van noordwest naar zuidoost over het land. Bij de buien kan onweer voorkomen. In de loop van de middag neemt het aantal buien af en komt de zon er steeds beter bij. Met een maximumtemperatuur van ca. 18 graden wordt het een frisse dag. De wind draait in de loop van de ochtend overal naar noordwest en wordt matig.

Op de Atlantische Oceaan ligt een hoogterug, boven West-Europa een diepe trog. De stroming is hiermee noordwestelijk en voert koele lucht aan. Woensdag passeert een scherpe kortgolvige hoogtetrog met tamelijk veel buien, deze trog trekt snel oostwaarts weg. Op donderdag passeert een frontaal systeem en naar vrijdag toe komen we langzaam onder invloed van de hoogterug die zich richting onze omgeving verplaatst. Zaterdag passeert echter nog een zwakke hoogtetrog met een zwak frontaal systeem. Op maandag bouwt er vervolgens wel een stevige hoogterug op boven onze omgeving, geholpen door warmte-advectie aan de oostflank van een groot bovenluchtlaag boven de Atlantische Oceaan. Hiermee wordt de stroming aflandig, wordt beduidend warmere lucht aangevoerd en nemen de neerslagkansen in eerste instantie sterk af. Aan de grond zien we een zelfde patroon met een warme zomerse setting: een laag ten westen van Ierland en een hoog boven Midden-Europa waarmee met een zuidelijke stroming warme lucht wordt aangevoerd. Donderdag schuift de hoogterug langzaam verder oostwaarts en komt een Atlantisch front naderbij.

Vooruitzichten

Donderdag koel met enkele buien. Daarna nemen de neerslagkansen af en lopen de temperaturen op naar de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 16 augustus tot en met dinsdag 23 augustus

De eerste dagen grote kans op droog en warm zomerweer. Geleidelijk neemt de kans op onweersbuien toe naar circa 40% en koelt het waarschijnlijk weer af.

De ontwikkeling voor de komende dagen zien er in de verschillende EPS-leden tamelijk overeenkomstig uit. Wel is het zo dat er vrijdag en zaterdag nog een zwak frontensysteem in de buurt ligt. De opmaat naar een aantal warme zomerdagen begin van de volgende week zit al een aantal dagen in de EPS-uitvoer. De ontwikkeling daarna, vanaf ongeveer woensdag 17 augustus wordt onzeker. De onzekerheid zit hem vooral in de doorkomt van een koufront vanaf de Oceaan. Woensdag lijken de neerslagkansen nog niet al te groot, daarna zijn er verschillende scenario’s mogelijk. In 60-70% van de leden blijft de hogedrukinvloed dominant, waarbij in 10-20% van de leden de geblokkeerde situatie aanwezig. Temperaturen gaan na het weekeinde hoogstwaarschijnlijk naar zomerse waarden, mogelijk zelfs tropisch.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn