Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Vrij koud en schraal winterweer

22 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ voert via een noordoostelijke stroming vrij koude lucht aan. Het hogedrukgebied verschuift de komende dagen geleidelijk richting de Britse Eilanden waardoor er plaats wordt gemaakt voor een depressie die zich vanuit Zuid-Europa geleidelijk uitbreidt.

Vanochtend vroeg werd er melding gemaakt van lichte sneeuwval. Dat was o.a. in Enschede het geval. Op de vliegbasis Twente werd met -5,4 graden matige vorst gemeten. Op Deelen lukte dat met -5,0 graden net niet. De Marinebasis de Kooy was met -2,1 de minst koude KNMI post.

Vanuit Duitsland trekken er steeds wolkenvelden over het land. Hieruit valt lokaal wat lichte sneeuw. In de loop van de ochtend neemt in het gehele land de bewolking wat toe, op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Met middagtemperaturen van ongeveer +1 graad en een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, rond kracht 4, is het erg schraal.

Vannacht is het half tot zwaarbewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond -4 graden. De noordoostenwind is matig van kracht.

Zaterdagochtend is er eerst nog op veel plaatsen zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking steeds verder toe. Het blijft overdag droog, maar in de avond valt er in het zuidoosten wat lichte sneeuw. De temperatuur ligt in de middag rond +1 graad. De noordoostenwind is matig boven land en vrij krachtig langs de kust en op het IJsselmeer

Zondag trekt een gebied met (natte) sneeuw en/of regen vanuit Duitsland ons land binnen. Daar zullen we geruime tijd mee te maken krijgen. Het kwik loopt op naar 2 graden maar het zal, door de sterke noordoostenwind kouder aanvoelen.

Na het weekend bevinden we ons in het overgangsgebied tussen hogedruk boven Scandinaviƫ tot over Rusland en depressies bij Frankrijk en het zuidoosten van Europa. De wind neemt iets af, maar het is grijs met soms wat motregen. De kans op nachtvorst neemt af en overdag loopt het kwik iets op. Waterkoud en veelal somber weer en geen doorzettende kou.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn