Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij koud winterweer.

16 januari 2017 door Jannes Wiersema

Hogedrukgebied bouwt vannacht en overdag op boven de Noordzee en het zuiden van Noorwegen, een zwakke trog trekt vannacht nog over ons land zuidwestwaarts. Met een noordoostelijke stroming wordt er geleidelijk koudere lucht aangevoerd. In de avond en de nacht naar dinsdag verplaatst het centrum zich naar ons land, alwaar het ook dinsdag overdag blijft liggen.

Kaart verwachtingen vandaag dag  Waarschuwing land 0 new

Vanochtend hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen, het is op de meeste plaatsen droog. In het zuiden en oosten van het land komt ook plaatselijk dichte mist voor, elders komen alleen lokaal mistbanken voor. Plaatselijk kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Van het noordoosten uit verdwijnt de bewolking geleidelijk en op de meeste plaatsen wordt het dan ook een vrij zonnig dag. In het oosten en zuiden kan de mist mogelijk hardnekkig zijn. De maxima lopen uiteen van rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten van het land tot lokaal nog +3°C in het noordwestelijk kustgebied. In hardnekkige mistgebieden blijft het licht vriezen. De wind is aanvankelijk zwak uit uiteenlopende richtingen, maar wordt geleidelijk overal noordoostelijk.

Vanavond en in nacht naar dinsdag zijn er flinke opklaringen, plaatselijk kan er weer mist ontstaan. Op veel plaatsen gaat het matig vriezen en daar waar een sneeuwdek aanwezig is zelfs strenge vorst mogelijk. De veranderlijke wind is zwak.

Dinsdag overdag zal de mist op de meeste plaatsen oplossen waardoor er veel ruimte zal zijn voor de zon. De temperatuur ligt in de middag rond het vriespunt en de wind blijft zwak en veranderlijk.

Boven de Britse Eilanden komt een blokkade tot ontwikkeling, in het weekeinde zakt deze blokkade via onze omgeving en Midden-Europa zuidoostwaarts. Aan de grond ontstaat er een langgerekte hogedrukgordel van de Britse Eilanden via ons land richting Oost-Europa. Later in de week en in het volgende weekeinde lijkt het centrum van het hoog zich te verplaatsen naar de Britse Eilanden maar houdt waarschijnlijk een uitloper richting Zuidoost-Europa. Aangezien wij dan aan de noord(oost)flank van de rugas komen te liggen wordt de stroming aanlandig. In het weekeinde beweegt het hogedrukgebied via onze omgeving naar Zuidoost-Europa. Na het volgende weekeinde lijkt er zich weer een vrij krachtige zuidwestelijke stroming in te stellen onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied boven de Oceaan.

Vooruitzichten

Aanvankelijk vrij koud winterweer met in de nachten overwegend matige vorst en overdag maximumtemperaturen rond of iets boven het vriespunt. Vanaf donderdag vooral in de kustgebieden zachter.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 23 januari tot en met maandag 30 januari

Aanvankelijk droog en vrij koud met in de nacht lichte tot matige vorst. Vanaf halverwege volgende week zeer waarschijnlijk overgang naar een wisselvalliger en zachter weertype met af en toe regen en een toenemende wind.

Grootschalig gezien is er vrij grote consistentie in de synoptische ontwikkeling, de as van het hogedrukgebied ligt bij aanvang van de verwachtingsperiode in nagenoeg alle EPS-leden over onze omgeving. Ook het terugtrekken van het hoog richting de Britse Eilanden wordt door de meeste leden berekend. Door de positie van de rugas recht over ons land zien we een vrij groot temperatuurverschil tussen het noorden van ons land het zuidoosten. Het noordwestelijk en noordelijk kustgebied krijgt al redelijk snel te maken met verzachting vanaf de Noordzee terwijl het zuidoosten tot in het weekeinde onder de koude invloed van het Europese continent blijft. Een kleine noord- of zuidwaartse verschuiving van de positie van de as van het hoog boven ons land zorgt voor een grote spreiding in de windrichting en daarmee ook de temperatuur, dit is in de EPS-pluimen goed terug te vinden. De nachten zijn aanvankelijk koud met matige, in het oosten en zuidoosten lokaal strenge vorst. De maxima liggen in het noorden iets boven het vriespunt, in het oosten en zuidoosten aanvankelijk iets eronder. In de tweede helft van de week zien we het in het noorden duidelijk zachter worden terwijl in het zuiden de kou zich nog enkele dagen langer weet te handhaven. Uiteindelijk zien we na het komende weekeinde in de overgrote meerderheid van de EPS-leden de zuidwestelijke stroming op gang komen. Tot en met het weekeinde zijn de neerslagkansen onder hogedrukinvloed nihil, na het volgende weekeinde zien we de neerslagkansen geleidelijk toenemen naar ca. 70% aan het einde van de EPS-periode. In de wind zien we eenzelfde patroon, aanvankelijk weinig wind, na het volgende weekeinde duidelijk toenemend uit een zuidwestelijke richting.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn