Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking, eerst nog plaatselijk wat motregen,vanuit het Noorden zon

17 juli 2016 door Jannes Wiersema

30Tussen een hoog zuid van Ierland en een laag boven de Noorse Zee heeft ons aandachtsgebied met een west- tot zuidwestelijke stroming te maken.Ons land bevindt zich in een warme sector van een frontaal systeem behorende bij het genoemde laag. Het bijbehorende golvende koufront ligt bij aanvang ONO-WZW georiƫnteerd net ten noorden van ons land. Het grondfront, gekenmerkt door een dauwpuntsovergang van 15-16 C naar ongeveer 11-12 C, loopt achter bij het front op hoogte en stagneert vandaag later op de dag boven het zuiden van het land. Dit zorgt ervoor dat de opbouw boven het zuidoosten potentieel onstabiel wordt. Het noordelijk deel van de FIR en het noorden van ons land krijgen morgen te maken met bewolking van restanten van een oude occlusie, die nu boven Ierland en de Atlantische Oceaan richting Groenland ligt. Op hoogte passeert over het noorden van ons land vannacht een 500 hPa trog, hetgeen voor enige activering van het front zorgt.

Tussen een hoog zuid van Ierland en een laag boven de Noorse Zee heeft ons aandachtsgebied met een west- tot zuidwestelijke stroming te maken.Ons land bevindt zich in een warme sector van een frontaal systeem behorende bij het genoemde laag. Het bijbehorende golvende koufront ligt bij aanvang ONO-WZW georiƫnteerd net ten noorden van ons land. Het grondfront, gekenmerkt door een dauwpuntsovergang van 15-16 C naar ongeveer 11-12 C, loopt achter bij het front op hoogte en stagneert vandaag later op de dag boven het zuiden van het land. Dit zorgt ervoor dat de opbouw boven het zuidoosten potentieel onstabiel wordt. Het noordelijk deel van de FIR en het noorden van ons land krijgen morgen te maken met bewolking van restanten van een oude occlusie, die nu boven Ierland en de Atlantische Oceaan richting Groenland ligt. Op hoogte passeert over het noorden van ons land vannacht een 500 hPa trog, hetgeen voor enige activering van het front zorgt.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend kan er lokaal nog wat lichte (mot)regen vallen. De bewolking houdt op de meeste plaatsen de overhand, maar van het noorden uit breiden opklaringen zich zuidwaarts uit. Vanmiddag is er in het zuidoosten kans op een bui. De maxima lopen uiteen van 19 graden op de Wadden tot plaatselijk 24 graden in het zuiden. De wind is zuidwest tot west en is meest matig.

Vannacht zijn er brede opklaringen. Het wordt nevelig en er is een kans op (grond)mist. De minima lopen uiteen van 17 graden in Zeeland tot 12 graden in het noordoosten. De wind draait naar zuidwest tot zuid en is zwak.

Morgen overdag lost eventuele mist vrij vlot in de ochtend op. Er zijn zonnige perioden met vooral landinwaarts stapelwolken. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19 graden op de Wadden tot plaatselijk 27 in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.

Vanuit Zuidwest-Europa bouwt de komende dagen een 500 hPa hoogterug op richting ons land. Deze opbouw zorgt aan de grond voor een hogedrukgebied boven ons land. De aangevoerde lucht is warm met als gevolg stijging van de maximumtemperaturen naar waarden tegen de 30 graden op woensdag. Vanaf woensdag zien we de hoogterugas oostwaarts verplaatsen met als gevolg dat ons land onder invloed komt van een hoogtelaag noordwest van West-Europa. De positie van dit laag verandert van dag tot dag wel enigszins, maar grosso modo blijft het hoogtelaag ten NW van ons land. Het betekent dat we soms (laag dicht bij) met cyclonaliteit te maken krijgen maar ook af en toe (laag iets verder weg) met invloed van uitlopers van het Azoren hoog. De stromingsrichting varieert meestentijds tussen zuidwest en west

Vooruitzichten

De eerste dagen zonnig en warm zomerweer met temperaturen stijgend naar mogelijk tropische waarden op woensdag. Vanaf donderdag licht wisselvallig met kans op buien en iets minder hoge maxima.

Tot en met donderdag zijn de meesten ECEPS-leden het met elkaar eens en vinden we weinig spreiding in de diverse EPS-pluimen. De overgang naar het minder stabiel weertype gaat volgens de helft van de members zonder slag of stoot en de andere helft laat een mogelijkheid tot maximaal 500 mm regen zien. De invloed van het hoogtelaag aan het eind van de week zien we in alle EPS-leden, maar de exacte positie van het laag is bepalend voor de neerslagkansen die van dag tot dag kunnen veranderen.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 24 juli tot en met zondag 31 juli

Grote kans (70%) op voortzetting van het licht wisselvallige weertype met maxima rond de langjaargemiddelde waarden en minima iets boven het klimaatgemiddelde.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn