Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking en af en toe een bui

10 januari 2013 door Jannes Wiersema

Er is vrij veel bewolking en vooral in de noordelijke helft komt af en toe een bui voor. Vanavond trekken de buien langzaam zuidwaarts en in het noorden klaart het dan op. Het wordt vanmiddag ongeveer 7 graden, vanavond zakt de temperatuur in het noorden snel richting het vriespunt. De westelijke wind is zwak tot matig en draait in de loop van de middag en avond van het noorden uit naar noord tot noordoost.

Vannacht verlaten de buien het zuiden en klaart het uiteindelijk ook daar op. In het noorden neemt de bewolking juist weer toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt vlak aan zee tot plaatselijk -4 graden in langdurigere opklaringen. De noordoostelijke wind is zwak

Het weer de komende dagen
Overgang naar winters weer

Vrijdag passeert een zwakke storing met kans op een winterse bui, maar breekt de zon ook af en toe door. Het is rustig weer waarbij de wind uit verschillende richtingen waait bij een maximumtemperatuur rond 2 graden. In de nacht zijn er in het noorden aanvankelijk wolkenvelden en zakt het kwik maar moeizaam onder nul, naar het zuidoosten kan het al 3/5 graden gaan vriezen!

Zaterdag wordt een koude winterdag. Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavie en een depressie boven het Kanaal steekt een straffe oostenwind op. Het kwik schommelt rond nul en vooral het zuiden maakt later op de dag kans op sneeuw. ’s nachts in het zuiden nog altijd kans op enige sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt terwijl het in het noorden wat opklaart en het daar 2/4 graden gaat vriezen.

Zondag ligt het lagedrukgebied,  dat verantwoordelijk is voor de neerslag boven Frankrijk en maakt het gebied ten zuiden van de grote rivieren nog altijd kans op een sneeuwbui. Naar het noorden toe is het droog en schijnt af en toe de zon. Daar is meer invloed van het hogedrukgebied dat met de as boven het zuiden van Noorwegen ligt. Er waait een matige, koude noordoostenwind en het blijft de hele dag een graadje vriezen: winter! Achter het wegtrekken van de sneeuwstoring klaart het in de avond en nacht op, valt de wind weg. Ideale omstandigheden voor een hele koude nacht waarbij het op veel plaatsen matig zal vriezen, -5/-8 graden. Nog lagere waarden (boven een eventueel sneeuwdek) behoren tot de mogelijkheden.

Maandag kunnen we ook rekenen op een koude winterdag, dan wel ijsdag. In het hele land blijft het 1/2 graden vriezen. Naast een enkel lokaal sneeuwbuitje is er geregeld ruimte voor de zon bij rustige condities. Na maandag lijkt de koude trend met winterweer voort te zetten . Grote vraag of deze winterse episode ons op de schaats zal brengen is nu niet te beantwoorden. De situatie op de weerkaart oogt weliswaar koud, (een winters weekje lijkt erg waarschijnlijk) maar lagedrukgebieden blijven erg dicht in de buurt van ons land zodat wolken en neerslag een spelbreker kunnen vormen voor vorst en dus voor ijsaangroei.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn