Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking en overwegend droog.

01 december 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een gordel van hoge druk ligt van Ierland via omgeving Parijs naar Zwitserland. Op de noordoostflank hiervan voert een west- tot noordweststroming geleidelijk vochtigere en zachtere lucht aan, die enigszins opglijdt tegen koudere lucht dieper landinwaarts. In de nacht naar vrijdag rond middernacht bereikt een ZO-NW georiënteerd koufront het noorden van de FIR, trekt zuidwaarts en bereikt het noordoostelijk kustgebied rond vrijdag 03 UTC. Vrijdag overdag trekt het koufront zuidwaarts over ons land: rond 16 UTC verlaat het grondfront het zuidwesten. Noordoost van het koufront voert een noordelijke stroming polaire lucht aan.

Voor het zuidoosten van het land zijn de modellen qua T2m wat bijgetrokken (Hirlam is nog wel te koud), Td2m is echter te hoog. Dit leidt in de modellen waarschijnlijk tot te slechte condities qua zicht en wolkenbasis. Waar Hirlam momenteel 95+% RV2m berekent is deze in werkelijkheid rond of iets boven 90%. Wolkenbasisplaatjes van Harmonie38 ogen op dit moment veel beter dan de andere modellen. Wel had er in alle modellen een groot mistgebied boven East-Anglia moeten ontstaan, dat in de loop van vandaag voor erg slechte condities zou moeten zorgen in het zuid(oost)en van het land. Ook Harmonie38 laat dit gebeuren, maar om 04 UTC zagen we in dit gebied wat flarden St rond 500 voet en zichtwaarden van 5-8 km i.p.v. mist. Geowind in het gebied waar de modellen de mist boven Engeland laten ontstaan bedraagt veelal 25+ knopen, dus de kans lijkt nu groot dat de advectieve verslechtering in het zuiden van ons land donderdagmiddag veel minder zal voorstellen dan de modellen suggereren. Wat dat betreft toont Hirlam dan weer een wat realistischer scenario.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag is er tamelijk veel bewolking en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noordwestelijk kustgebied tot ca. 6°C in Zuid-Limburg. De wind is overwegend west tot zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag blijft het bewolkt en kan plaatselijk lichte (mot)regen vallen. De minimumtemperatuur bedraagt een graad of 7 en de wind is west tot noordwest, matig, aan zee vrij krachtig.

Vrijdag overdag trekt de bewolking met lichte (mot)regen langzaam naar het zuiden weg. Vooral in het noorden en oosten breekt de zon soms door. De middagtemperatuur ligt rond de 8°C. De wind draait naar noordwest en neemt af naar zwak tot matig.

Op zaterdag 3 december ligt er boven de Britse Eilanden een omvangrijk hoog, met ons land in de polaire lucht. In de loop van het weekend verplaatst het hogedrukcentrum zich naar Polen, en op maandag de 5e naar de Balkan, waardoor boven onze omgeving een oost- tot zuidooststroming ontstaat van cPL. Tot en met dinsdag 6 december blijft een rug van hoge druk boven of net noordoost onze omgeving aanwezig, maar op hoogte wordt de blokkade al afgebroken. Vanaf woensdag komen we geleidelijk in een meanderende westcirculatie terecht met qua luchtsoort een afwisseling van mPL en mTL.

Vooruitzichten

Overgang naar een droog en vrij koud weertype met veel zon en in de nachten meest lichte, lokaal matige vorst. Vanaf woensdag meer bewolking en minder koud.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 08 december tot en met donderdag 15 december

Grote kans op een overwegend bewolkt en vrij zacht weertype met af en toe regen. Aan het einde van de periode neemt de kans op een wat kouder weertype weer toe.

T/m woensdagochtend zijn de oplossingen vrij koud tot koud met in de nachten veelal lichte, vooral in de eerste helft van de volgende week kans op matige vorst. Daarbij in het algemeen weinig bewolking, vooral begin volgende week. Vrijwel alle leden laten woensdag 7 of donderdag 8 december Atlantische lucht onze omgeving bereiken. We zien dan een bewolkt scenario ontstaan met geregeld (frontale) neerslag. De Oper is aan de snelle kant hiermee. Clusters laten zien dat een hoogterug in de buurt blijft, waardoor de grootste frontale neerslagactiviteit noord van ons land blijft. Er is dan een grote kans op vrij zacht weer, waarbij de nachttemperaturen vrij duidelijk boven nul uitkomen. Halverwege de maand neemt het aantal zachte oplossingen af en berekent een handjevol leden weer een aanvoer met vorst in de nacht.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn