Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking, enkele buien. Vanavond van het westen uit buiige regen.

10 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Het aandachtsgebied bevindt zich in een NW-ZO georienteerde langgerekte vore. Een complex laag boven de zuidelijke helft trekt oostwaarts weg. Een volgend laag nabij Schotland trekt zuidoostwaarts en bereikt vanavond het zuidwesten en trekt in de nacht naar vrijdag naar België weg. (Vlak erachter trekt een koud putje mee met T500 rond -33C) De bijbehorende occlusie bereikt aan het einde van de middag het westen en trekt – om het laag gekruld – zuidoostwaarts weg en verlaat daarbij op vrijdagochtend het zuiden. Daarachter zet zich een noord/noordoostelijke stroming in van drogere en vrij koude polaire lucht. Met het wegtrekkende laag neemt de stroming in de loop van de vrijdag geleidelijk in kracht af en in de nacht naar zaterdag ligt het aandachtsgebied onder een rug van hogedruk.

Het is overwegend bewolkt en grijs met lokaal enkele buien. De buien nemen geleidelijk in aantal af en in het noorden komt de zon mogelijk af en toe tevoorschijn. Aan het einde van de middag bereiken volgende buien vanaf de Noordzee de westkust. In de avond breiden de buien zich uit over de rest van het land, in het noordoosten blijft het waarschijnlijk droog. Bij de buien is er vooral in de kustprovincies kans op onweer. De maximumtemperatuur komt uit tussen 4°C in het noordoosten tot 8°C in het zuidwesten. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. In de middag wordt de wind zuid tot zuidoost en wordt matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de avond wordt de wind langs de zuidwestkust west tot noordwest en neemt toe naar krachtig.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar vrijdag wordt het van het noorden uit op steeds meer plaatsen droog en klaart het steeds meer op. In het noorden en oosten van het land ligt de temperatuur rond het vriespunt, in het zuiden van het land wordt het circa 2°C. In het noorden staat er een matige, in het Waddengebied vrij krachtige oostenwind. In het zuiden staat er een zwakke tot matige, langs de zuidwestkust vrij krachtige west- tot noordwestenwind. In de loop van de nacht wordt de wind overal noordoost en wordt matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vrijdag is er met name in het zuiden eerst nog veel bewolking aanwezig, elders schijnt op de meeste plaatsen de zon. In de middag zou er in het Waddengebied een enkele bui kunnen voorkomen. De maximumtemperatuur varieert van 3°C daar waar de bewolking hardnekkig is tot 7°C waar de zon schijnt. Er staat een meest matige noordoostenwind, in de middag neemt de wind in kracht af.

Aanvankelijk zien we een hoogterug net ten westen van ons aandachtsgebied. Hierdoor staat er een noordelijke stroming van vrij koude polaire lucht. Na het weekend trekt de rug oostwaarts en zet zich een zwakke westelijke stroming in aan de noordflank van een hoogterug vanaf de Azoren. Aan de grond zien we zondag de doorkomst van een zwakke occlusie. Daarna zien we dat het aandachtsgebied gesitueerd is net ten noorden van de uitloper van het Azorenhoog welke zorgt voor een zwakke westelijke stroming van zachte lucht. Dit laat de operationele run zien waarbij we in het achterhoofd moeten houden dat een iets noordelijker positie van de rug-as voor een veel kouder weerbeeld kan zorgen. (dit laat echter maar 1 lid zien, zie verder hieronder)

Vooruitzichten

Wisselend bewolkt, soms wat neerslag. Vanaf begin volgende week beduidend zachter.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 17 november tot en met donderdag 24 november

Waarschijnlijk voortzetting van een licht wisselvallig weertype met maxima rond of iets boven normaal.

We zien in het EPS overduidelijk de overgang naar het zachtere weertype terug voor begin volgende week. Kennelijk wordt de positie van de genoemde rug-as toch behoorlijk eenduidig beschreven in het Ensemble en zal de positie van de rug-as zuid van ons land worden. Het lijkt er sterk op dat de rest van de aandachtsperiode wordt gedomineerd door een zuidwestelijke stroming.

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn