Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking, in de loop van de dag ook zon.

12 augustus 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt opvullend noordwaarts. Het bijbehorende koufront ligt langs de Deense en Nederlandse kust en boven Het Kanaal. Achter dit front breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit over de Britse Eilanden en de Noordzee. Als gevolg hiervan beweegt het koufront nog iets in zuidoostelijke richting en komt dan midden boven ons land tot stilstand. Overdag trekt een lagedrukgebied van de Golf van Biskaje langzaam in noordelijke richting en bereikt donderdagochtend Normandië. Het genoemde front gaat hierdoor kantelen en komt min of meer oost west georiënteerd boven ons land te liggen. Donderdag in de loop van de avond naderen vanuit het zuiden de eerste buien, gekoppeld aan het laag.

Vrij veel bewolking en het blijft op de meeste plaatsen droog, zeer lokaal wordt wat lichte (mot)regen gemeld.

Naarmate de dag vordert, breekt met name in het noorden van het land de zon steeds vaker door de bewolking. Het blijft overwegend droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden in het Waddengebied tot 26 graden in het zuiden van het land. De wind wordt noordoost, zwak tot matig, in het kustgebied mogelijk vrij krachtig.

NEERSLAG:

Nabij het koufront soms een licht neerslagsignaal, met name boven zee, maar ook boven land wordt af en toe wat lichte regen gemeld. Overdag meest droog. Donderdag zien we de neerslag (onweersbuien) vanuit het zuidwesten opdringen. Overigens zien we ook hier locatie verschillen

In de nacht naar donderdag zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. Het blijft droog en de minimumtemperatuur wordt ongeveer 16 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag zijn er perioden met zon. In eerste instantie is het op de meeste plaatsen droog, eind van de dag neemt de kans op een regen- of onweersbui van het zuiden uit toe. In de middag loopt de temperatuur uiteen van 25 graden in het noorden tot lokaal 30 graden in het zuiden van het land. De oostelijke wind is meest matig.

De eerste dagen van deze periode wordt het weerbeeld met name bepaald door een vrij diep hoogtelaag dat ten zuiden van IJsland vrijwel tot stilstand komt om dan op te gaan vullen. Ten westen van het Iberisch Schiereiland diept een secundaire kern uit en deze trekt via Frankrijk naar het noorden en lijkt donderdagavond en vrijdag net west van ons land te trekken om dan samen te smelten met het eerder genoemde laag. Een rug vanuit het Azoren hoog, boven de Britse Eilanden en de Noordzee houdt hierdoor slechts korte tijd stand. Een volgende secundaire kern draait, na het volgende weekeinde, over de Britse Eilanden naar het noorden. In de tweede helft van de volgende week bouwt opnieuw een rug op vanuit het Azorenhoog.

Vooruitzichten

Eerst warm met regelmatig zon maar ook grote kans op enkele regen- of onweersbuien. In het weekeinde iets lagere temperaturen en een afnemende buienkans.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 19 augustus tot en met woensdag 26 augustus

Grote kans (70%) op voortzetting van het rustig zomerweer met maximumtemperaturen rond de langjaargemiddelde waarden en met kans van ca. 20% op neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn