Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking, veel wind en wat regen.

02 juni 2015 door Jannes Wiersema

Een diepe laag trekt van Schotland naar Scandinavië. Het bijbehorende warmtefront passeert momenteel het aandachtsgebied. In de warme sector wordt met een stevige zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd. Het tamelijk inactieve ZW-NO georiënteerde golvende koufront bereikt vanmiddag het westen van de FIR en verlaat in de nacht naar woensdag langzaam maar zeker het zuidoosten. Erachter voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Woensdag vormt zich in de uitloper van het Azoren hoog een apart centrum boven Het Kanaal waardoor de gradiënt verder afneemt.

Vandaag is het bewolkt, maar in het zuidoosten is de zon nog af en toe te zien. Vooral in de noordwestelijke helft van het land valt er af en toe regen of motregen. De maxima komen uit tussen 14 graden op de Wadden en lokaal 21 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind is (vrij) krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard of stormachtig. In de kustgebieden zijn er tot ongeveer halverwege de avond kans op zware windstoten van 75 tot 90 km/uur.

Gedurende de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden en kan er nog een enkele bui voorkomen. De temperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind neemt af en is zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Ook woensdag overdag zijn er wolkenvelden en aanvankelijk is er vooral in de noordelijke helft nog kans op een bui. In de middag komt op steeds meer plekken de zon tevoorschijn en wordt het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. De wind is west en matig, aan zee vrij krachtig.

Een hoogterug met as net ten oosten van ons land domineert aanvankelijk het weerbeeld. Na het komende weekend vlakt de rug af waardoor een westelijke stroming inzet waarbij troggen en ruggen kunnen passeren.De afzwakkende hoogterug wordt door veel leden van het ensemble ondersteund. Hoe dit zich exact zal gaan voltrekken is uiterst onzeker en er is een groot scala aan mogelijkheden. Als we de verschillen bekijken op gronddruk niveau lijkt alles af te hangen van de exacte positie van de rug-as. Ligt deze as ten noorden van ons land dan hebben we te maken met een zwakke aflandige stromingscomponent en hoge temperaturen. Ligt deze as meer zuidelijk dan is de stroming juist aanlandig met wind van zee waarbij ook nog eens zwakke storingen kunnen passeren.

Vooruitzichten
Perioden met zon en oplopende temperaturen naar zomerse waarden vooral op vrijdag en zaterdag, daarna wat afkoeling.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 09 juni tot en met dinsdag 16 juni
De langetermijnverwachting is uiterst onzeker en kleine verschillen in het stromingspatroon kunnen grote gevolgen hebben voor ons weerbeeld. In het algemeen lijkt het erop dat de neerslagkansen niet groot zijn, maar de temperatuurverwachting is erg onzeker.

PLUIM_06260_NWT di 02 Juni 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn