Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Vrij warm zomerweer.

21 augustus 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een hoog met centrum boven de Baltische staten en een laag zuid van IJsland staat er in ons aandachtsgebied een zwakke zuidelijke stroming waarmee vrij warme lucht wordt aangevoerd. Op hoogte bouwt zich een ZZW-NNO geori├źnteerde rug op boven de Noordzee en deze bereikt in de loop van de middag de westkust. Frontale systemen behorend bij het laag proberen van het westen uit ons land te bereiken maar lossen boven ons land grotendeels op door de aanwezigheid van de genoemde hoogterug. Zaterdag neemt de hoogterug langzaam in betekenis af. Aan de grond wordt de stroming zaterdag zuidoostelijk en wordt de aangevoerde lucht droger

De eerste uren is het nog nevelig met een enkele mistbank. Verder zijn er vandaag flinke zonnige perioden, maar vooral in het westen en noorden komen ook wolkenvelden voor. Regen wordt daar overigens niet of nauwelijks uit verwacht. In het noordwesten van het land kan in de middag wel zeer lokaal een bui tot ontwikkeling komen. Het wordt ongeveer 26 graden, maar op de Wadden liggen de maxima enkele graden lager. De zuidelijke wind is zwak tot matig. In de middag kan er aan de kust een wind van zee opsteken.

NEERSLAG:

De neerslag uit de frontale restanten bereikt boven het vasteland amper de grond vanwege de droge lucht onderin. Overdag zal de bewolking op de Noordzee waarschijnlijk wel net dik genoeg zijn om af en toe voor wat lichte regen te zorgen. Alle modellen laten verder vanmiddag boven Noord-Holland een zwak buiensignaal zien, Harmonie nog het duidelijkst. Belangrijkste trigger voor deze bui is de convergentie op de zeewindcirculatie.

In de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen, maar ook nog steeds enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het oosten en noordoosten tot 16 graden in het westen. De wind is zwak tot matig en draait naar zuidoost.

Zaterdag overdag is het zonnig, al kan er af en toe wel sluierbewolking overtrekken. Het wordt zomers warm met een middagtemperatuur rond 27 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Aanvankelijk is er sprake van een omega-blokkade door een krachtig hoog boven Scandinavie. Ten westen hiervan is er boven het westen van Europa sprake van een zuidelijke stroming aan de oostflank van een laag bij IJsland. In de loop van het weekeinde zakt vanuit het laag een hoogtetrog uit, die later op zondag en maandag doorzwaait naar ons aandachtsgebied. Aan de grond passeert maandag een tamelijk actief frontensysteem. Daarna trekt de trog met het frontensysteem noordwaarts, en komen wij enkele dagen in een zuidwestelijke stroming terecht met een frontaal systeem op donderdag en vrijdag dicht in de buurt. Daarna bouwt zich weer een rug op boven onze omgeving.

Vooruitzichten

Zondag vrij zonnig en warm, zondagavond of maandag gevolgd door regen(buien) en afkoeling. Daarna licht wisselvallig en weer wat warmer.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 28 augustus tot en met vrijdag 04 september

De eerste dagen waarschijnlijk warm en overwegend droog. Daarna toenemende neerslagkansen en daling van temperatuur.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn