Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zacht weer, vanavond kans op regen. Zondagavond buien

19 oktober 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen sturend lagedrukgebied ten westen van Ierland heeft een klein randstorinkje, waarmee een frontaal systeem geassocieerd kan worden. Dit frontaal systeem bestaat bij aanvang van deze run uit een occluderend front boven Schotland, een zwak warmtefront van Zuidoost-Engeland naar Normandiƫ en een golvend koufront via Lands End (GB) naar Portugal. Boven ons land wordt met een zuid(oost)elijke stroming in onderste niveaus in eerste instantie droge lucht aangevoerd. Het eerder genoemde nauwelijks actieve warmtefront boven Engeland en Frankrijk, behorend bij het randstoring, trekt noordwaarts en bereikt in de loop van de ochtend het zuidwesten en verlaat tegen 18 UTC het noordoosten. In de warme sector wordt opmerkelijk zachte lucht aangevoerd. Het golvende koufront trekt vanavond het land binnen en verlaat zondag in het begin van de nacht het oosten van het land. Zondagmiddag bereikt een trog (restanten van een occlusie oorspronkelijk om het hoofdlaag) het westen van het land en zorgt voor buien.

Vanochtend is het droog en schijnt de zon af en toe nog door de soms dikke sluierbewolking heen. Het zuidoosten heeft de meeste zon. Vanmiddag wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker en later in de middag en vanavond kan er vooral in het westen en noorden (lichte) regen vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noorden tot plaatselijk 19 Ć  20 graden in het uiterste zuidoosten. De zuid- tot zuidoostenwind is meest matig, in het waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Later vanavond en komende nacht klaart het van het zuidwesten uit op. Later kan er echter laaghangende bewolking ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond de 12 graden. De wind draait van het zuidwesten uit naar zuid tot zuidwest en en is matig, aan de kust vrij krachtig.

De zondag begint droog met wolkenvelden, maar tegen de middag neemt de bewolking weer toe en aan het einde van de middag worden de eerste buien in Zeeland verwacht. De buien, mogelijk met onweer en windstoten, trekken in de avond naar het noordoosten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noordwesten tot 19 graden in het zuidoosten. Er staat een matige zuidelijke wind, langs de westkust is de wind (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Het bovenluchtpatroon laat gedurende de eerste 10 dagen een zuidwestelijke stroming zien. Deze stroming wordt veroorzaakt door het uitzakken van koud (Rossby-trog) boven het oostelijk deel van de Noord-Atlantische Oceaan en een zwakke hoogterug boven Midden-Europa. Hierbij krijgt ons land van tijd tot tijd te maken met frontale neerslag die als gevolg van de hogedruk boven Europa niet tot grote neerslaghoeveelheden lijkt te leiden. De 500-hPa-isohypse van 552 dm blijft gedurende deze periode ook ruim ten noorden van ons land. De temperatuur blijft dan ook ruim boven de normale waarden. Na deze 10 dagen zien we dat de kans op een overgang naar uitzakken van kou over ons land groter wordt en tevens zien we dan ook de kans op kouder weer ook flink toenemen. De stroming kan echter ook zonaal worden, maar dan lijkt eveneens de polaire lucht boven ons land meer terrein te winnen

Vooruitzichten

Vrij zacht weer met weinig ruimte voor de zon en op de meeste dagen kans op wat regen.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 26 oktober tot en met zaterdag 02 november

Grote kans (70 %) op aanhouden van het wisselvallige weertype en aan het eind van de periode daling naar langjaargemiddelde temperaturen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn