Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig.

06 juli 2015 door Jannes Wiersema

30Aan de noordflank van een hoog bij aanvang met centrum boven Bordeaux en vandaag om 18 UTC boven Midden-Duitsland heeft ons aandachtsgebied de komende 18 uur te maken met een westelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Na deze positiewisseling van het hoog wordt de weg vrijgemaakt voor een weinig actief warmtefront, behorende bij een complex laag in de buurt van Groot-Brittannië. Na passage van dit warmtefront krijgen we dinsdag te maken met zuidwestelijke aanvoer van zachtere lucht. Dinsdag om18 UTC bereikt een bij het genoemde laag behorende koufront het westen van ons land en passeert ons land woensdag 00 UTC, waarmee ons land weer volledig in de polaire lucht terecht komt.

Het is vrij zonnig en het blijft droog. Met een middagtemperatuur van ongeveer 21 graden in het noorden en 24 graden in het zuidoosten blijft het een stuk koeler dan de afgelopen dagen. De wind is west tot zuidwest en matig, aan zee vrij krachtig.

Komende nacht is het vrijwel onbewolkt. De temperatuur ligt rond de 14 graden en de wind is zwak en veranderlijk.

Dinsdag begint vrij zonnig, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. In de middag kunnen er enkele buien ontstaan, eerst in het oosten van het land, later ook elders. De temperatuur loopt op naar 22 graden aan zee tot 28 graden in het zuidoosten. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak tot matig rond kracht 3.

Kijkende naar het 500hPa stromingspatronen in de 500hPa clusters, dan zien we gehele 15-daagse periode dat de Rossbygolven grote overeenstemming vertonen met lopende golven. Het betekent dat het een komen en gaan is van hoogteruggen en hoogtetroggen. De amplitudes van de planetaire golven vertonen wel enige spreiding, hetgeen soms resulteert in een meer zuidelijkere (warmere) aanvoer en soms meer noordelijkere (koudere) aanvoer.

Vooruitzichten

De eerste dagen tamelijk koel met af en toe zon en enkele buien. Vanaf vrijdag meer zon en oplopende maximumtemperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 13 juli tot en met maandag 20 juli

Grote kans (60%) op rustig zomerweer, maximumtemperaturen rond de langjaargemiddelde waarden en met zo’n 40% kans op neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn