Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig en droog, in het (zuid)oosten eerst bewolkt.

01 mei 2016 door Jannes Wiersema

28Een ZW-NO geori├źnteerde rug boven de zuidelijke Noordzee beweegt vandaag langzaam oostwaarts. Een frontaal systeem, wat ons gisteren passeerde, horend bij een opvullend laag boven het zuiden van Noorwegen, beweegt onder invloed van een laag boven het Alpengebied langzaam weer westwaarts. Onder invloed van een diffluente bovenstroming boven onze omgeving, tussen een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen en boven het zuiden van Frankrijk, neemt dit verder in betekenis af. Maandag neemt de rug, die dan met de as net ten oosten van ons land ligt, verder in betekenis af en nadert vanuit het westen een frontaal systeem (een occlusie, gevolgd door een occluderend warmtefront en koufront).

Synoptisch gezien weinig verschillen tussen de modellen en in de opeenvolgende runs. Aandachtspunt is of de neerslag van een stabiele golf het zuidoosten van het land nog bereikt in de vroege ochtend. Een ander (klein) aandachtspunt is een eventuele grondmistbank in de nacht naar maandag. Verder detailverschillen in het de berekeningen van de eerste neerslag maandag.

Vanmorgen is er in het (zuid)oosten eerst nog bewolking, maar in de loop van de dag klaart het ook daar op. Wellicht dat er in Limburg nog wat lichte regen valt. Elders schijnt de zon, al drijven er soms ook velden met hoge bewolking over. In de vroege ochtend komen hier en daar ondiepe mistbanken voor, die snel verdwijnen. Het blijft verder droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noorden tot 15 graden plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een matige noordelijke wind.

Gedurende de nacht naar maandag is het overwegend helder. Mogelijk ontstaat er lokaal een ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen landinwaarts rond of iets onder nul en rond 4 graden vlak aan zee. Er staat maar weinig wind.

Maandag overdag is er eerst geregeld zon, maar neemt van het westen uit de bewolking geleidelijk toe. Het blijft waarschijnlijk tot de avond droog. In de avond gaat het vanuit het westen af en toe regenen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 16 graden, vlak aan zee en op de Wadden blijft de temperatuur iets achter. De wind is zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer geleidelijk naar (vrij) krachtig.

In het hoogtepatroon ligt een rug op dinsdag ten oosten van ons land en passeert er een hoogtetrog ons land. Daarachter komen we zeer kortstondig in een zonale stroming terecht, maar al snel nadert vanuit het westen een zwakke hoogterug, die verder opbouwt en op donderdag boven ons land ligt en daarna ten oosten van ons land als blokkerende rug komt te liggen, maar beweegt vervolgens westwaarts en komt ten noorden van ons te liggen. In de volgende week ligt een hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland en dit zorgt ervoor dat storingen ons vanuit het zuiden proberen te bereiken, maar dit lijkt tot midden volgende week niet te lukken. In het grondpatroon liggen op dinsdag de restanten van een rug ten oosten van ons land, maar deze neemt snel in betekenis af, waarna op dinsdag een frontaal systeem passeert. Vervolgens trekt een hoog via het Kanaal noordoostwaarst en komt in het weekend boven Scandinavie en vervolgens ook Rusland te liggen en houdt zijn invloed op ons weer. Dit zorgt voor een zuidoostelijk, later oostelijke stroming met de aanvoer van warme lucht.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vooral later op maandag en op dinsdag kans op regen of een bui. Vanaf donderdag een stijging van de temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 08 mei tot en met zondag 15 mei

Aanvankelijk grote kans (80%) op een droog weertype, met temperaturen boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. In de loop van de periode neemt de neerslagkans toe.

Tot en met halverwege de week verblijven we vrij diep in de polaire lucht. De storingen die op maandag/dinsdag passeert passeren zijn meestal niet heel erg actief. De overgang naar een zuidoostelijke stroming vanaf komende donderdag zien we in vrijwel alle EPS-leden terug. Vrijwel alle leden laten dan een droog weertype zien met een stijging van de temperatuur. Op de langere termijn pas nemen de neerslagkansen weer wat toe, als in een deel van de leden de invloed van het hoog afneemt en lage druk vanuit het zuidwesten nadert.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn