Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig en droog.

30 april 2013 door Jannes Wiersema

Een rug, vanuit een hoog boven de Atlantische Oceaan trekt overdag over ons land noordwaarts. Om 06 UTC ligt de rugas over het zuiden van het land. Ten westen van ons land ontstaat in deze rug een aparte kern van hoge druk, die in de avond boven de Duitse Bocht komt te liggen en op woensdag verder naar Denemarken trekt. Hierdoor draait de westelijke stroming geleidelijk via het noorden naar het noordoosten. De aangevoerde lucht blijft maritiem polair. Een storing boven het Middellandse Zeegebied beweegt de komend 48 uur langzaam naar het noordoosten van Frankrijk en het midden van Duitsland.

Koninginnedag gaat zonnig van start, wel is eer wat hoge sluierbewolking. In de loop van de ochtend ontstaan er enkele stapelwolken, maar het blijft droog en er is nog steeds veel ruimte voor de zon. De temperaturen lopen in de middag uiteen van een graad of 11 op de Wadden tot 16 graden plaatselijk in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind die draait naar noord tot noordoost. Langs de kust en boven het IJsselmeer neemt de wind in de middag toe naar matig tot vrij krachtig.

De nacht naar woensdag is het in het noorden helder, daar ontstaan enkele mistbanken. In het zuiden is er hoge bewolking. De minimumtemperatuur loopt uiteen van om het vriespunt in het noorden van het land tot 6 graden in het zuiden. De wind is noordoost en zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er flinke perioden met zon. In de middag komt er in het zuiden meer hoge bewolking. De maximumtemperatuur ligt tussen 12 graden in het waddengebied en 18 in het zuidoosten. De matige wind is noordoostelijk. (Bron: KNMI)

We bevinden ons de gehele periode in een westelijke of zuidwestelijke achtergrondstroming. Donderdag 2 mei komen we tijdelijk onder invloed van een lagedrukgebied boven Midden-Europa Van uit de achtergrondstroming vindt op 4 mei een kleinschalige cyclonale afsnoering in zuidoostelijke richting plaats en rond 7 mei een anticyclonale in noordoostelijke richting. Aan de grond verkeren we meestal onder invloed van een gordel van hogedrukgebieden die zuidwest-noordoost boven West Europa ligt. Op 4 mei trekt een lagedrukgebied waaruit een cyclonale afsnoering ontstaat over de Duitse Bocht oostwaarts. Daarna trekt een hogedrukcel van uit het Azorenhoog noordoostwaarts over onze omgeving (7 mei) naar het noorden van Scandinaviƫ. Hierdoor wordt de stroming zuidoostelijk.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met temperaturen rond normaal.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn