Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig en morgen in het oosten tropisch warm.

05 augustus 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktEen opvullend lagedrukgebied noord van Schotland koerst langzaam richting IJsland. Hogedrukgebied boven het zuiden van Duitsland trekt geleidelijk noordwaarts. Hierdoor krimpt de stroming met van origine nog steeds polaire lucht, vandaag van zuidwest via zuid naar oost. Donderdagochtend passeert een thermische vore langzaam van west naar oost ons land. Er lijkt geen activiteit op deze trog te zitten, de lucht is ook op hoogte te droog. Achter deze trog bouwt zich donderdagmiddag volgens alle drie de modellen een scherpe rug over het westen van het land op

Vandaag is het meest zonnig, al kan de hoge sluierbewolking de zon soms wat afschermen. Het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 24 graden. De zwakke tot matige wind komt eerst uit het zuiden, in de loop van de dag uit het zuidoosten.

Komende nacht is het helder. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 16 graden. De oostelijke wind is meest zwak tot matig.

Donderdag overdag is het vrij zonnig, mogelijk dat in de loop van de middag de zon vaker wordt afgeschermd door bewolking. Het blijft tot in de avond droog. Met maximumtemperaturen van 25 graden aan zee en ruim 30 graden in het oosten wordt het tropisch warm. De wind is zuidoost en zwak tot matig, draait in de middag in de westelijke helft van het land naar zuidwest tot west en neemt aan de kust toe tot vrij krachtig.

Ons land bevindt zich op de zuidoostflank van een hoogtelaag, boven het oosten van Europa ligt een hogedrukuitloper. In het grondpatroon bouwt zich vandaag een hogedrukgebied op ten noordoosten van ons land, donderdag verplaatst dit centrum zich meer richting Oostzee. De zuidenwind voert met name donderdag aanzienlijk warmere lucht in onze richting. Een thermische trog in het grondpatroon passeert donderdagmiddag van west naar oost ons land. Het polaire front ligt ten oosten van ons land en heeft een golf die vrijdagnacht over het oosten van het land, of net ten oosten van ons land, noordoostwaarts trekt. Na passage van een Atlantische hoogtetrog op zaterdag bouwt zich vanaf zondag opnieuw hogedrukinvloed op. Het zwaartepunt ervan ligt in het grondpatroon of ten noorden of ten noordoosten van ons land

Vooruitzichten

Geregeld zon, maar tijdens het weekeinde iets minder warm. In de nieuwe week loopt de temperatuur op naar ruim 25 graden. Het blijft de gehele periode overwegend droog.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 12 augustus tot en met woensdag 19 augustus

Waarschijnlijk houdt het warme en droge weer eerst aan. De tweede helft van deze periode gaat de temperatuur richting de 20 graden en neemt de kans op neerslag iets toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn