Saturday 1 April
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig en schraal .

11 oktober 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktOns aandachtsgebied bevindt zich aan de zuidflank van een hoog met zwaartepunt boven Scandinavië met als gevolg dat er met een oostelijke stroming relatief droge en koude continentale lucht aangevoerd wordt.

Het is vrij zonnig, maar er kan met name in het zuidwesten plaatselijk ook hoge dunne bewolking overdrijven. Het is schraal weer met een maximumtemperatuur van ongeveer 10 graden en een (noord)oostenwind die matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer soms krachtig, 6 is.

Komende nacht is het vrijwel onbewolkt. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind. Langs de Wadden is de wind vrij krachtig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het westen tot tegen het vriespunt in het oosten, met daar op veel plaatsen vorst aan de grond.

Maandag overdag is het vrij zonnig, maar de zon kan af en toe schuil gaan achter overdrijvende hoge bewolking. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De wind blijft oostelijk en is meest matig.

Onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt een oostelijke stroming van continentaal polair die droog en tamelijk koud is. Verder beweegt een hoogtelaag boven het Italië noordwaarts waardoor het Scandinavische hoog oostwaarts verplaats en het laag boven onze omgeving komt te liggen om vervolgens weer terug te keren naar het Middellandse Zeegebied als gevolg van het uitbreiden van het Azorenhoog richting Britse Eilanden en volgens sommige EPS-leden zelfs richting Scandinavië. Afhankelijk van hoe ver dit hoog zich uitstrekt richting onze omgeving krijgen we een west- of noordwestelijke aanvoer of een noordoostelijke aanvoer. Vanaf woensdag wordt de kans op wat regen groter en lopen met name de minimumtemperaturen wat op. De positie van het zwaartepunt van het Azorenhoog is bepalend wat voor aanvoer er boven ons aandachtsgebied komt. De overheersende richting lijkt vanaf eind van de week een noordwestelijke te worden, waarbij vrij koude en onstabiele lucht wordt aangevoerd vanaf de Noordzee.

Vooruitzichten

Aanhoudend vrij koud weer met af en toe zon en vanaf donderdag kans op wat regen. Maxima rond 10 graden en vooral de eerste dagen kans op minima dichtbij het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 18 oktober tot en met zondag 25 oktober Kans (50%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype en eveneens zo’n 50% kans op het droge weertype met in beide gevallen temperaturen beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 3 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn