Monday 11 December
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig. In Limburg vanmiddag enkele onweersbuien.

05 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Een vore boven het zuiden trekt langzaam zuidwaarts en verlaat vandaag het land. Een noord- tot noordoostelijke stroming voert geleidelijk wat drogere lucht aan. Maandag wordt de aanwezige lucht geleidelijk weer vochtiger en in toenemende mate onstabiel. Een zwakke barocliene zone ten noorden van de FIR nadert het Waddengebied.

Samenhangend met de barokliene zone is boven de Noordzee een groot ST-veld aanwezig, het ligt momenteel tegen de Wadden. Dit zit niet zo goed in de modellen. Hirlam rel. hum 600 vt is als indicator nog het beste te gebruiken. Grenslaag perikelen in het zuiden worden goed opgepakt door Harmonie en parallelle variant. Verder vandaag in het zuidoosten nog kans op stevige (onweers)buien. Maandag ook elders, met een zwaartepunt landinwaarts. Voor maandag houdt Hirlam het droog, terwijl Harmonie en EC wel een convectief signaal berekenen.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is het zonnig en warm. In het uiterste zuiden komt de eerste uren nog mist en/of laaghangende bewolking voor. Verder is er vlak aan de kust kans op lage bewolking en nevel van zee. In het uiterste zuidwesten komt nog een enkele bui voor, waarbij ook onweer kan voorkomen. Verder blijft het droog, alleen in het zuiden van Limburg kunnen in de middag enkele onweersbuien ontstaan. Hierbij kan in korte tijd veel regen vallen. De temperatuur komt op veel plaatsen uit op ongeveer 27 graden, langs de kust kan de wind in de middag van zee gaan waaien zodat het daar enkele graden afkoelt. Verder staat er een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

In de nacht van zondag op maandag is het helder en droog. In het noorden van het land kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperaturen liggen rond de 14 graden. Er staat een zwakke, aan de kust matige noordelijke wind.

Maandag overdag begint met zonnige perioden. In de middag ontstaan er in het zuiden en oosten van het land weer enkele (onweers)buien, met opnieuw kans op veel regen. Doordat de buien dan langzaam trekken is er kans op lokale wateroverlast. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noordwesten tot zeer lokaal 30 graden in het oosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Een hoogterug bevindt zich grootschalig gezien boven onze omgeving. In deze rug trekt een kortgolvige hoogtetrog van dinsdag op woensdag over ons aandachtsgebied. In de loop van de week vlakt de rug verder af en wordt de stroming meer en meer westelijk en enigszins cyclonaal, met de straalstroom net ten zuiden van onze omgeving.

Vooruitzichten

De eerste dagen nog vrij warm met af en toe enkele stevige onweersbuien. In de loop van de week afnemende neerslagkans met een daling van de temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 12 juni tot en met zondag 19 juni

Grote kans op een een licht wisselvallig weertype met temperaturen iets beneden normaal.

Het afvlakken van de hoogterug zien we in de meeste leden verdisconteerd. Detailverschillen zijn er wel omtrent de kortgolvige hoogtetrog. In combinatie met de nog steeds aanwezige vochtige en onstabiele luchtmassa kan dit aan het begin van de week nog steeds zorgen voor forse convectie. We zien tot woensdag in de diverse pluimuitvoer hoge CAPE waarden tevoorschijn komen met pieken tot ca. 2000 J/Kg. Gezien het feit dat de atmosfeer nog steeds matig tot slecht doorstroomd is, blijven gelokaliseerde grote neerslagsommen een aandachtspunt. Vanaf komend weekend zien we eigenlijk in vrijwel alle leden terug dat door het afvlakken van de hoogterug de deur wordt opengezet voor frontale systemen en een wat koeler weertype

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn