Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig, maar ook enkele wolkenvelden.

13 maart 2016 door Jannes Wiersema

28De as van een hogedrukuitloper over onze omgeving ligt net noord van ons land. Het centrum van het hoog dat in de analyse nog boven het zuiden van Scandinavie ligt verplaatst zich geleidelijk naar Schotland. Op hoogte vinden we het afgesnoerde hoog, opbouwend terug boven de UK en geleidelijk verplaatsend naar Schotland en de noordelijke Noordzee. Er ontstaat een omega blokkade met een hoogtelaag boven de Middellandse Zee (Italië) en een hoogtelaag op de Atlantische Oceaan. Ons aandachtsgebied heeft deze verwachtingsperiode te maken met de oostelijke aanvoer van continentaal polaire lucht die onder een subsidentie-inversie ’s nachts en in de vroege ochtend tamelijk vochtig is. Achter de warmtefront uitloper die maandag avond het noordoosten passeert is er een indicatie op advectie van vochtiger lucht en lage wolken.

Het is vrij zonnig met uitzondering van het oosten van het land, waar er aanvankelijk ook wolkenvelden zijn. Het blijft droog. De temperatuur gaat richting 10 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Bewolking:

Advectieve stratus boven de Duitse Bocht, blijft allemaal ruim noord van de Wadden. De SC boven Duitsland en oostelijk Nederland is erg dun en lost overdag waarschijnlijk goeddeels op. Komende nacht nauwelijks wolken, kans op stratus is zeer gering. Maandag overdag nadert er vanuit het noordoosten hoge SC en AC op de uitlopers van een inactief warmtefront, erachter in de avond kan sop Stratus vanaf zee in het noordoosten van het land.

Vanavond en vannacht blijft het meest helder. In het oosten van het land is er opnieuw kans op wolkenvelden. De temperatuur loopt uiteen van een paar graden boven nul direct aan zee tot -3 plaatselijk landinwaarts. De noordoostenwind is meest matig.

De maandag begint vrij zonnig. Van het noordoosten uit komen in de loop van de dag wolkenvelden binnendrijven. Vooral in de noordelijke helft van het land wordt het in de middag bewolkt. Het blijft wel droog. De middagtemperatuur loopt op naar een graad of 10. De noordoostenwind neemt in de middag iets in kracht toe, naar matig en langs de westkust naar vrij krachtig.

Vanuit een hoogterug vanaf de Azoren richting de Britse Eilanden ontwikkelt zich momenteel een krachtige blokkade met centrum in de omgeving van Schotland. Deze blokkade lijkt het tot het einde van de nieuwe week vol te houden. Aan de grond zien we het centrum van het hoog eerst boven het Scandinavie liggen, maar verplaatst zich na het weekeinde geleidelijk richting Schotland. Met een oost- tot noordoostelijke stroming wordt overwegend vrij droge continentaal polaire lucht aangevoerd. Wel lijkt komende week een klein lagedrukgebiedje op de oost- en zuidflank van het genoemde hoog zuid van ons langs te trekken. Gedurende de EPS-periode trekt het hoog zich waarschijnlijk terug richting oceaan en lijkt de blokkade te breken. In een noordwest stromingspatroon komen de uitlopers van storingen die over Scandinavie zuidoostwaarts trekken dichterbij.

Vooruitzichten

Aanhoudend droog met geregeld zon. De temperatuur ligt overdag meest tussen 8 en 10 graden, gedurende de nachten kan het soms nog een graadje vriezen.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 20 maart tot en met zondag 27 maart

De kans op het aanhouden van het droge en vrij zonnige weer is vrij groot (60%), toch is er ook een 30-40% kans op een enigszins wisselvallig weertype. De temperatuur gaat waarschijnlijk iets omhoog, mogelijk richting 15 graden.

De blokkade is in alle leden van het ensemble te zien en zorgt tot het eind van de komende week voor droog weer. De op de zuid van ons langstrekkende storing is in deze run van geen belang meer voor ons land. De vorige run gaf in Beek aan het begin van de week nog wat (onbeduidend) neerslagsignaal. Op basis van deze run blijft het gerechtvaardigd ervan uit te gaan dat het droog blijft tot en met het komende weekeinde. Ook zal de zon geregeld te zien zijn, hoewel dinsdag achter de uitlopers van een warmtefront er mogelijk wat meer bewolking over ons land ligt. In het algemeen zien we in de temperatuur een sterke dagelijkse gang, hetgeen normaal is in een hogedruksituatie in deze tijd van het jaar. Onder heldere omstandigheden kan het ’s nachts nog dichtbij of iets onder nul komen en overdag net boven de 10 graden. Bij de aanwezigheid van wat hardnekkigere bewolking liggen de minima wat hoger en blijven de maxima wat achter. Gedurende de EPS periode zien we de temperatuurpluim zeker voor het maximum wel erg breed worden. Meer leden komen dan richting de 15 graden met de 12z temperatuur.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn