Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig, maar vooral in het noorden wolkenvelden.

08 juni 2015 door Jannes Wiersema

30Een krachtig hogedrukgebied ten westen van Ierland heeft een uitloper via het zuiden van de UK naar ons land. De as van deze uitloper komt geleidelijk ten noorden van ons land te liggen, de stroming ruimt naar een noord- tot noordoostrichting.

De dag begint op de meeste plaatsen met flink wat zon, al trekken er ook enkele wolkenvelden over. Verder ontstaan er in de loop van de ochtend stapelwolken. Vanmiddag zijn er landinwaarts stapelwolken met in het noorden nog steeds enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot ongeveer 18 graden landinwaarts. De wind komt uit noord tot noordoost en neemt toe naar matig, in het westelijk kustgebied en boven het IJsselmeer in de middag naar vrij krachtig tot krachtig.

Gedurende de nacht van maandag op dinsdag zijn er naast wolkenvelden met name in het zuiden van het land ook brede opklaringen. Het blijft droog en de minimumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 9 aan zee en onder de bewolking tot zo’n 5 graden in het zuiden van het land. De wind uit noord tot noordoost is zwak tot matig, aan zee soms vrij krachtig.

Dinsdag overdag is de meeste zon in het zuiden van het land te zien. Ten noorden van de Grote Rivieren zijn er soms uitgestrekte wolkenvelden aanwezig. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noorden tot 18 graden in het zuidoosten. De wind is noordoostelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer ’s middags (vrij) krachtig.

Een opvullende hoogtetrog trekt maandag op dinsdag van noordwest naar zuidoost over het land. Nadat deze hoogtetrog ons land is gepasseerd, snoert zich hierin dinsdag boven Bretagne een apart hoogtelaag af. Dit trekt vervolgens zuidwestwaarts naar de Golf van Biskaje. Van het noorden uit breidt zich na trogpassage een west-oost georiƫnteerde hoogterug uit tot boven ons land. Vanaf donderdag lijkt de hoogterug langzaam aan invloed in te boeten en op vrijdag zien we aan de oostflank van het eerder genoemde hoogtelaag een trog via Frankrijk noordwaarts trekken. Restanten hiervan trekken zaterdag over ons land, ook aan de grond trekt zaterdag een klein laag van zuidwest naar noordoost over ons land. Daarna stelt zich een west tot noordwestelijke stroming in

Vooruitzichten

Eerst zonnige perioden, droog en oplopende temperaturen. Vanaf vrijdag kans op buien, gevolgd door afkoeling.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 15 juni tot en met maandag 22 juni

Vrij grote kans (60-70%) op een terugkeer van het overwegend droge weertype, 30-40% kans op het aanhouden van het wisselvallige en koele weertype met geregeld regen of enkele buien.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn