Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig. Vrijdag verder toenemende buienkans.

25 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een trekrug boven het midden van het land verlaat deze ochtend het noordoosten. Op dat moment bereikt een vore het zuiden. Deze beweegt langzaam noordwaarts en blijft vanaf de avond boven het noorden liggen. Een golvend koufront bereikt vrijdagochtend het westen.

De dag begint vrij zonnig, maar in het zuidwesten komen enkele buien voor die langzaam noordwaarts trekken. Later in de ochtend en middag ontstaan ook elders enkele stapelwolken waarvan sommige kunnen uitgroeien tot een (onweers)bui, mogelijk met hagel. De grootste kans hierop is voor het zuiden en oosten weggelegd. De middagtemperatuur ligt rond 27 graden. De wind is zuidelijk, matig, kracht 3.

NEERSLAG:

In de vore ontstaan vanmiddag enkele buien, mogelijk met onweer. Vrijdag op nadering van het koufront wederom buien. Positie, timing en verloop onzeker. De potentie van deze situatie verdient de komende tijd wel de aandacht, met veel warmteadvectie en CAPE boven 2 kJ/kg (vooral in het zuidoosten en oosten). Schering 20-30, mogelijk nog iets meer. Consistent hoge waardes in de Harmonieontladingen (200+ in de laatste paar runs). De nieuwste INDECS schiet voor morgen ook behoorlijk uit (40-50% absolute kans op meer dan 200 ontladingen in het zuidoosten).

Komende nacht zijn er velden sluierbewolking en er kan lokaal een mistbank ontstaan. De temperatuur daalt gestaag naar een graad of 18. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en komen er (pittige) onweersbuien tot ontwikkeling met kans op hagel en windvlagen. De temperatuur komt uit op een graad of 28. De zwakke wind heeft een zuidelijke voorkeursrichting. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen- en/of onweersbuien en vanaf zondag grote kans (70%) op temperaturen die dalen naar waardes rond normaal.

het weer

donderdag 01 augustus tot en met donderdag 08 augustus

Aan het einde van volgende week mogelijk opnieuw warm, gevolgd door afkoeling naar waardes rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Iedere dag is er een kans op buien.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn