Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

vrij zonnig

04 juni 2013 door Jannes Wiersema

Hoog boven Schotland trekt naar het noorden van Scandinavië. Boven Centraal- en Oost-Europa blijft de luchtdruk laag. Hierdoor bevindt ons aandachtsgebied zich in een noordelijke stroming, waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Een hoogtelaag boven Midden-Zweden trekt langzaam zuidwestwaarts en komt woensdag de gehele dag boven het zuiden van Noorwegen te liggen. In het drukpatroon aan de grond zien we dan vanavond nabij Zuid-Noorwegen een vlak laag ontstaan die daar dan min of meer tot en met woensdag blijft liggen.

In de ochtend zijn er eerst nog enkele wolkenvelden, maar gaandeweg de dag wordt het vrij zonnig. De middagtemperatuur varieert van 15 graden op de Waddeneilanden tot rond de 20 graden in het binnenland. De wind is noordelijk, matig kracht 3 tot 4, langs de westkust later af en toe vrij krachtig, 5.

De nacht naar woensdag is er weinig bewolking en koelt het af naar ongeveer 7 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig rond kracht 3. Overdag is er dan opnieuw vrij veel zon en de middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het waddengebied tot zo’n 21 graden landinwaarts. De noordoostenwind is meest matig 3 à 4bft. (Bron: KNMI)

Het sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa vult langzaam op en verliest haar greep op ons weer. Tegelijkertijd zien we een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen retrograad de noordelijke Noordzee optrekken om daarvandaan weer richting Scandinavië te trekken waar het in het weekeinde aankomt waarna het daar tot ver in de nieuwe week min of meer aanwezig blijft. In het gronddrukpatroon zien we dat de komende dagen hogedrukgebieden ten noorden van ons land blijven liggen en de luchtdruk boven het zuiden van Europa laag blijft. De wind blijft dus voorlopig nog uit richtingen tussen noord en oost waaien. Wanneer de noordcomponent de overhand krijgt wordt de temperatuur, met name in het noorden van het land, getemperd als gevolg van aanvoer vanaf het koude zeewater. Bij een meer oostelijke stroming kan de temperatuur ruim boven de 20 graden uitkomen.

Vooruitzichten

Overwegend droog weer met vrij veel zon. Maximumtemperaturen veelal tussen de 20 en 25 graden, vooral in het noordelijk kustgebied later kans op lagere temperaturen.

het weer

dinsdag 11 juni tot en met dinsdag 18 juni

Grote kans op een (iets) minder zonnig weerbeeld met soms een bui en temperaturen die rond de normale waarden uitkomen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn