Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnige en warme dag.

11 mei 2015 door Jannes Wiersema

bewolkt

bewolkt

Tussen een hoog boven Polen en een laag west van Schotland staat in onze omgeving een zuidelijke stroming waarmee warme lucht wordt aangevoerd. Een vore in de warme lucht beweegt in de middag van zuidwest naar noordoost over het land. Later in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend volgt nog een thermisch laag die over het zuidoosten trekt, hierbij zien we op 850 hPa tijdelijk een bel warme lucht meelopen. Dinsdagochtend ligt hiervan nog een vore over het zuidoosten die dan vervolgens Duitsland inloopt. Met het passeren van de vore stroomt in de onderste niveaus al koelere zeelucht binnen. Het eigenlijke koufront bereikt in de avond het noordwesten van de FIR, blijft daar dan vervolgens enige tijd slepen en komt pas in de loop van dinsdagochtend en -middag in een trekrug (alleen in de onderste niveaus zichtbaar) van noordwest naar zuidoost over ons land. Het koufront lijkt dinsdagochtend boven de Noordzee onder invloed van een hoogtetrog eerst nog wat te activeren alvorens het in activiteit afnemend over het land trekt.

Overdag is het droog en vrij zonnig. Wel is er veel sluierbewolking aanwezig, waardoor de zon soms wat wordt afgeschermd. De temperatuur loopt op naar 21 graden op de Wadden tot plaatselijk 26 graden in het zuidoosten. In de loop van de middag koelt het in de kustgebied geleidelijk af. De matige zuidenwind draait in de loop van de dag naar zuidwest.

Gedurende de nacht naar dinsdag zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen. Lokaal zou er een enkele bui tot ontwikkeling kunnen komen. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig.

Dinsdag overdag is er aanvankelijk veel bewolking en plaatselijk kan wat lichte regen vallen. Later in de middag breekt van het westen uit de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van zo’n 13 graden langs de noordwestkust tot lokaal nog 21 graden in Zuid-Limburg. De wind wordt overal westelijk en meest matig, later langs de kust vrij krachtig.

Op woensdag ontwikkelt zich vanuit een hoog boven Frankrijk een rug richting de Britse Eilanden en de Noorse Zee. Donderdag heeft zich boven de Noorse Zee een apart hoog ontwikkelt, een bijbehorende over onze omgeving verdwijnt in de ochtend. Een lagedrukgebied beweegt dan van de Britse Eilanden via onze omgeving oostwaarts, waarna de stroming op vrijdag tijdelijk noordelijk is. In de nacht naar zaterdag passeert een trekrug. In de dagen erna ligt een hogedrukgebied zuidwest van de Britse Eilanden en wordt er met een westelijke stroming polaire lucht aangevoerd.

Vooruitzichten
Woensdag nog zonnig en droog, vanaf donderdag vrij wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Woensdag nog zonnig en droog, vanaf donderdag vrij wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal.

PLUIM_06260_NWT

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn