Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrijwel droog. Morgen van het noordwesten uit regen, in Limburg nog droog

30 oktober 2013 door Jannes Wiersema

Na passage van de trog afgelopen avond en nacht stabiliseerde de atmosfeer en komt het aandachtsgebied onder invloed van een zwakke rug, die in de middag van zuidwest naar noordoost passeert. Na passage van de rug draait┬á draait de stroming van west naar zuidwest op nadering van een occlusie en neemt in kracht toe. De occlusie ligt nu nog ten westen van Ierland en komt donderdag min of meer parallel aan de stroming te liggen. Het NO-ZW geori├źnteerde systeem (dubbelconstructie) bereikt donderdagochtend rond 06 UTC het uiterste noordwesten en trekt maar heel langzaam oostwaarts.

Vandaag is er flink wat zon met vooral in de middag vorming van stapelwolken. Vanmorgen komt er in het noorden en aanvankelijk in de kustgebieden nog een enkele lichte bui voor, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden. Er staat boven land een overwegend matige zuidwestenwind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, in de avond neemt de wind toe tot krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit langzaam toe, maar in het oosten en zuidoosten van het land zijn er opklaringen. Het blijft overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het zuidoosten tot 11 graden vlak aan zee. De wind is zuid tot zuidwest en matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig.

Morgen overdag breidt de bewolking zich verder uit en gaat het van het noordwesten uit af en toe regenen. In het zuidoosten blijft het echter tot tegen de avond droog met af en toe zon. De maximumtemperatuur komt uit rond de 12 graden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig. In de avond neemt de wind aan de kust af tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Het aandachtsgebied bevindt zich in een vrij krachtige west- tot zuidwestelijke stroming tussen sturende lagedrukgebieden boven het noorden van de Atlantische Oceaan en een gordel van hoge druk min of meer rond 40 graden NB. Vanaf zaterdag passeren van tijd tot tijd weer actievere randstoringen, waarbij timing en activiteit op dit moment nog erg onzeker zijn. Tet en met begin volgende week volgen deze stromingen een tamelijk zuidelijke koers, via Het Kanaal of Zuid-Engeland richting de zuidelijke Noordzee of de Benelux. Pas later volgende week lijkt de hoge druk terrein te winnen en volgen de storingen mogelijk een noordelijker koers.

Vooruitzichten

Perioden met regen of buien en slechts af en toe zon. Vooral zondag kans op veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 06 november tot en met woensdag 13 november

Aanvankelijk geregeld regen of buien met temperaturen die rond of enkele graden boven normaal liggen. Later in de periode mogelijk overgang naar een droger weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn