Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrijwel overal droog en perioden met zon.

24 november 2016 door Jannes Wiersema

30Tussen een hoog boven de Britse Eilanden en een laag boven de Golf van Biskaje staat een stevige noordoostelijke stroming. Een W-O georienteerd koufront (van oorsprong nog samen met wat occlusierestanten) ligt om 04 UTC boven het midden, trekt langzaam zuidwaarts en komt vanmiddag vrijwel stationair boven het uiterste zuidoosten of boven België te liggen. Het warmtefront is te herkennen aan wat lage bewolking en dauwpunten die langzaam van 7 naar 4 graden gaan. Door drukstijgingen boven de Britse Eilanden blijft er qua activiteit weinig over het front. Op vrijdag gebeurt er synoptisch gezien niet veel, de rugas komt wel wat dichter tegen het noorden van het land te liggen zodat de gradient in het noorden wat afneemt.

Er zit een klein verschil in de positie van het front. In Hirlam lijkt het front net iets zuidelijker (boven Belgie) terecht te komen dan in beide Harmonies. Ander aandachtspunt is de representatie van de grenslaag en het eventueel ontstaan van lage bewolking. Uiteraard hebben de modellen daar moeite mee. Zo heeft Hirlam een heel ST-gebied over Belgie dat er actueel niet zit. Harm38 mist de stratus nabij het front. Globaal gezien kan er op en zuid van het front (turbulentie)stratus ontstaan, eventueel ook nog advectief vanuit Duitsland. In de nacht naar vrijdag of vrijdagochtend komen de modellen met een duidelijke indicatie voor mist/lage wolken die advectief vanuit Noord-Duitsland het noorden binnenkomen. Noord-Duitsland zit vol met lage bewolking, is dus een realistisch scenario. Hirlam houdt de lage wolken echter buiten de landsgrenzen, we gaan er toch vanuit dat er een keer (eind van de nacht/ochtend) wat lage bewolking kan binnenlopen.

 Waarschuwing land 0 new

Vanochtend zijn er wolkenvelden en alleen in het uiterste zuidoosten kan er de eerste uren plaatselijk nog wat regen vallen. In de loop van de ochtend komen er brede opklaringen het noorden van het land binnen. In de middag breiden de opklaringen zich langzaam zuidwaarts uit en komt er veel ruimte voor de zon. In het zuiden van het land blijft het echter half tot zwaar bewolkt. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordoosten tot 10°C in het zuiden. De vlagerige noordoostelijke wind is matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft, aan de westkust en boven het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag zijn er brede opklaringen en koelt het af naar rond het vriespunt in het noordoosten tot 5° in het uiterste zuiden. De noordoostenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig.

Vrijdag drijft er vanuit Duitsland mogelijk een gebied met mist en lage bewolking het noorden binnen. Elders zijn er zonnige perioden en met een matige, langs de kust vrij krachtige, noordoostenwind wordt de middagtemperatuur niet hoger dan 6°C.

Het stromingspatroon boven West-Europa is geblokkeerd met een hoog boven de Britse Eilanden. Het hoog wordt tijdens het weekeinde echter wat meer noord-zuid georienteerd waardoor met een noordwestelijke stroming op zondag een zwakke storing doorkomt. Hierachter komt een noordelijke stroming tot stand waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Dit is echter slechts tijdelijk. Halverwege volgende week lijkt een lopende Rossby-golf zich boven onze gematigde breedte te gaan ontwikkelen, waarbij een hoogtelaag afkomstig van het vasteland van Noord-Amerika richting Europa trekt en de blokkade doorbreekt. De amplitude van de hoogterug wordt steeds kleiner, waardoor er aan de top van deze hoogterug zich een zonale stroming instelt met aanvoer van relatief minder koude lucht en toenemende wisselvalligheid. Vrij snel na deze zonale stroming zien we het uitzakken van koude lucht richting zuidelijke breedtes voor een sterke meanderende bovenstroming zorgen.

Vooruitzichten

Overwegend droog met af en toe zon. Begin volgende week tijdelijk aanvoer van koude lucht met in de nachten lichte tot matige vorst. Aan het einde van de periode grote kans op overgang naar een licht wisselvallig weertype met middagtemperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 01 december tot en met donderdag 08 december

Licht wisselvallig met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Tot en met halverwege volgende week is de spreiding van de EPS-leden erg klein en lijkt de synoptische beschrijving van de atmosfeer grote kans van slagen te hebben. Maar nadat de blokkade tot een einde gekomen is, wordt de ontwikkeling van de atmosfeer minder zeker, een (zuid)westelijke aanvoer lijkt het meest waarschijnlijk. Dit levert (licht) wisselvallig weer op met temperaturen rond normaal.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn