Monday 11 December
Weerman Jannes Wiersema

Warm zomerweer, vanmiddag in het noordoosten kans op onweer.

04 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een hogedrukgebied met centrum boven de noordelijke Noordzee beweegt noordwaarts en heeft een uitloper richting ons land. Deze uitloper maakt de komende 12 uur plaats voor een thermische vore die vanuit Frankrijk noordwaarts trekt. De as van de thermische vore, met een Theta-w tong, bereikt vanochtend het uiterste zuidwesten van ons land. De vore beweegt noordoostwaarts en verlaat begin van de middag het noordoosten. De vore wordt gevolgd door een rug die zich vanuit Frankrijk geleidelijk over ons land uit breidt. Deze rug wordt op zijn beurt weer aangetast door een tweede thermische vore die zondag voor buienactiviteit in het hele land kan gaan zorgen.

Vanochtend is er aanvankelijk vrij veel hoge bewolking. Vervolgens klaart het op en zijn er weer perioden met zon. Vanmiddag kunnen er met name in het noordoosten en oosten van het land enkele regen- of onweersbuien ontstaan. De temperaturen lopen snel op naar 25 graden langs de kust tot lokaal nog 36 graden in het oosten van het land. De matige oostenwind draait aan het einde van de ochtend via zuid naar west. De temperatuur zal door de winddraaiing in de loop van de middag gaan dalen.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en kunnen er enkele (onweers)bui voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordwesten tot 20 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Zondag overdag is er een afwisseling van zon en bewolking. Vooral in de middag is er kans op enkele regen- en onweersbuien. De maximumtemperatuur ligt tussen de 23 graden langs de kust tot lokaal nog 29 graden in het zuidoosten van het land. In de ochtend staat er een zwakke tot matige oostenwind. In de middag wordt de wind eerst variabel om later westelijk te worden.

De Omega-blokkade, waarbij de bijbehorende hoogterug net ten oosten van ons land bevindt en de twee hoogtelagen respectievelijk boven de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee bevinden, heeft de langste tijd gehad te hebben. De huidige aanvoer van warme lucht zal hierdoor onderbroken worden. De zonale stroming die na de blokkade de grootste kans maakt als opvolgend stromingspatroon verdwijnt weer spoedig. Aan het eind van volgende week is de kans op een nieuwe blokkerend hoog boven Centraal-Europa groot. Echter de as van het hoog is enigszins NO-ZW gekanteld en deze hoogterug maakt geen onderdeel uit een Omega-blokkade. Aan het eind van de periode lijkt de bovenstroming steeds meer op een lopende golf, waarbij afwisselend ruggen en troggen over trekken.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vooral op dinsdag en woensdag van tijd tot tijd enkele regen- of onweersbuien. M.u.v. dinsdag middagtemperaturen iets beneden de 25 graden.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 11 juli tot en met zaterdag 18 juli

Rustig weertype met grote kans (ca. 60%) op temperaturen rond of boven normaal en met kleine kans (30%) op neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn