Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht 3 oktober – Vandaag en morgen: Van tijd tot tijd regen

03 oktober 2012 door Jannes Wiersema

Van tijd tot tijd regen

Er is vrij veel bewolking en van tijd tot tijd valt er buiige regen. In de middag neemt de neerslagintensiteit in het midden en zuidoosten flink toe, met daarbij een kans op onweer en windstoten. De neerslaghoeveelheden vandaag kunnen oplopen tot lokaal 25 mm. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee (vrij) krachtig.

In de nacht naar donderdag komen er opklaringen het land binnen en is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt zo’n graad of 9. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig.

Donderdag overdag is er met name het zuidoosten veel bewolking en daar regent het van tijd tot tijd. Meer naar het noordwesten toe laat de zon zich af en toe zien en is er kans op een enkele bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De wind is overwegend zuidwestelijk, matig, aan de kust vrij krachtig.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

In de ochtend nadert er vanuit het westen een koufront, behorende bij een laag ter hoogte van Schotland. In het Kanaal en ten westen daarvan ligt dit koufront evenwijdig aan de bovenstroming en jet. Daarom treedt in dit front golfvorming op en blijft het enige tijd boven ons land slepen. Een tweede golf met bijbehorend laag trekt vanavond via Het Kanaal naar Noord-Frankrijk en ligt morgen rond de middag boven de oostelijk Ardennen. Dit laagje wordt morgenmiddag gevolgd door een zwakke rug van hogedruk.

MODELBEOORDELING:

De modellen hebben nu minder moeite met het precieze verloop van de situatie. Hoewel EC18 ongeveer dezelfde koers heeft als HiRLAM zijn de verschillen subtiel. Maar of dat de volgende run nog zo is, gezien de historie? In de beschrijving van de tweede golf zitten weinig verschillen. Wat er tussen de beide golven gebeurd is onduidelijk, mogelijk dat daar ook nog wat golfvorming zit of kan optreden, met als gevolg intensievere neerslag. Interessant is hoe de oude tropische storm Nadine op vrijdag, door extra WA op hoogte een WF-wave (Det. WF) induceert, die vrijdag bij ons voor veel wind en regen zorgt. Maar dit is allemaal (nog) buiten de verwachtingsperiode.

Aandachtspunten.
WIND:

Wilde vorige runs nog een 7 BFT op de kust hebben, in deze run trekt het laagje bij ons vannacht de wind er bijna helemaal uit. Probleem is dat als de koers 100 km noordelijker is, er in Limburg i.p.v. 6 kn. 18 kn. staat, met windstoten. Harmonie geeft wel diverse kleine gebiedjes met een 8, maar deze lijken te worden veroorzaakt doordat er teveel uitwisseling plaats vindt. Is een bekend fenomeen in Harmonie. Op passage vanmiddag van koufront in het zuidoosten mogelijk uitschieters tot 34 kn. Ook morgen als de tweede golf noordelijker trekt kans op windstoten in het zuidoosten.

BEWOLKING:

Toenemende gelaagde bewolking op nadering van de eerste golf. Bij de tweede golf lijken de stratuskansen kleiner. Kans op embedded CB.

NEERSLAG:

Hirlam kan gevolgd worden, met de opmerking dat extra golfvorming de echte positie en hoeveelheden wat onzeker maken. Er kan veel neerslag vallen, tot lokaal 25 mm, maar dat is al minder dan de vorige run. In de middag op de tweede golf kans op onweer. Index geeft abs. kanswaarden tot 71 %, maar dit zal lokaal zijn en niet op uitgebreide schaal. Ook is de plaats moeilijk aan te geven, wat dat springt per run.

ZICHT:

Zicht 10+ km, in neerslag natuurlijk minder.

TEMPERATUUR:

HiRLAM/EC18 kunnen gevolgd worden. Geen bijzonderheden, behalve de snelle daling van de temperatuur vanmiddag in de neerslag.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn