Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht 4 oktober: In de zuidoostelijke helft perioden met regen. Vrijdag meer wind

04 oktober 2012 door Jannes Wiersema

zon en regen

Vanochtend is het meest bewolkt met vooral in de zuidoostelijke helft van tijd tot tijd regen. In de rest van het land komen enkele buien voor. Aan het einde van de ochtend trekt het regengebied boven de zuidoostelijke helft geleidelijk naar Duitsland weg en wordt het op meerdere plaatsen droog en breekt de zon af en toe door. In het noorden kunnen echter nog enkele buien vallen waarbij de kans op onweer niet uitgesloten is. De middagtemperatuur wordt ongeveer 14 graden. De wind is overwegend zuidwestelijk en matig, aan de kust vrij krachtig.

Gedurende de nacht van donderdag op vrijdag zijn er met name in het oosten eerst enkele opklaringen. Van het westen uit wordt de bewolking dikker en in de loop van de nacht gaat het in de kustprovincies regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van omstreeks 7 graden in het oosten tot 11 a 12 graden aan zee.

De wind is zuidelijk, zwak tot matig, rond kracht 3 en neemt aan zee toe naar (vrij)krachtig, 5 of 6 Bft. Vrijdag overdag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen, later in de middag wordt het in het westen wat droger. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het noorden tot lokaal 16 in het zuiden van het land. De wind draait naar zuidwest tot west neemt rond de middag langs de westkust toe tot hard, 7, af en toe stormachtig, 8 Bft met kans op zware windstoten tot ca 80 km/u. Boven land staat bovendien een (vrij) krachtige wind 5 a 6 Bft met een vlagerig karakter. Later in de middag en avond neemt de wind van het westen uit geleidelijk weer af.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een sturend lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee zorgt voor een zuidwestelijke stroming. Een stabiele golf trekt voornamelijk over de zuidoostelijke helft van het land noordoostwaarts. De bijbehorende trog passeert rond 09 UTC het zuidoosten om vervolgens naar Duitsland te trekken. Donderdagavond en vrijdagnacht passeert een trekrug het land. Het polaire front is dan teruggedrongen tot over Midden-Frankrijk en Duitsland. Op nadering van een volgende actieve golf wordt het polaire front vrijdag weer “opgetild” , het warmtefront bereikt volgens Hirlam rond 06 UTC het zuidwesten. Het bijbehorende laagje trekt via East Anglia (vr 06 UTC) naar de Duitse bocht (vr rond 15 UTC) gedurende deze periode lijkt dit laagje onder invloed van een rechter ingang enigszins uit te diepen. Koufront van dit golfje trekt vrijdagmiddag van west naar oost over het land.

MODELBEOORDELING:

Ten aanzien voor de golf voor vandaag zien we dat de bijbehorende trog in Hirlam wat uitgesprokener is dan EC. Dit heeft vooral gevolgen voor de wind boven de Ardennen en Frankrijk. Ten aanzien van de golf voor vrijdag zijn de verschillen afgenomen ten opzichte van de vorige beschouwing. Beide modellen laten nu een 8 op de westkust zien.

Aandachtspunten.
WIND:

We houden de wind voor vrijdag op 7-8 Bft, met een kans op zware windstoten.

BEWOLKING:

Een dik pakket frontale bewolking. Doordat het aandachtsgebied nog in de polaire lucht zich bevindt is de basis relatief goed. Door neerslag worden af en toe wel flarden ST gemeld. Uitzondering hierop kan het zuidoosten gaan maken doordat de wind daar na trogpassage vanochtend om gaat naar noord en doorvallende neerslag icm stuw zou wat ST 500-1000 vt kunnen geven. Doordat de golf vanochtend naar Duitsland trekt vanmiddag van het westen uit opklarend, een cumuliform beeld in de polaire lucht. De diepste onstabiliteit in het noordwesten. Dit is ook vanavond het beeld. In de nacht van het zuidwesten uit al snel toenemende middelbare en hoge bewolking op nadering van de golf van vrijdag. Vrijdag zal overwegend bewolkt verlopen onder een dik frontaal pakket.

NEERSLAG:

Hirlam heeft het actuele beeld vrij goed te pakken, evenals EC. Wat opvallend is, is dat Harmonie de neerslag behorend bij de golf voor vandaag compleet mist. (vgl radar beelden in Het Kanaal) Vanochtend dus frontale neerslag in het zuidoosten, elders enkele buien, vanmiddag vooral in het noordwesten (zit ook nog een zwakke trog) Vrijdag perioden met regen, meest intensief bij warmte- en koufront.

ZICHT:

In het algemeen meer dan 10 km. In neerslag 5-8 km, lokaal 3-5 km. Ook vrijdag niet al te slechte zichten omdat er vrij veel wind staat, ook boven land.

TEMPERATUUR:

Tn rond 10, Tx vandaag rond 14 C. Nacht naar vrijdag in het oosten meeste afkoeling doordat er eerst nog wat opklaringen zijn: van 7 in het noordoosten tot 12 aan de kust. Vrijdag zie je duidelijk de warme sector zijn invloed doen gelden: Tx van 12 in het noordwesten tot lokaal 16 in het zuidoosten.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn