Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht dinsdag 2 oktober – Eerst af en toe regen, van het westen uit nu en dan zon en een enkele bui

02 oktober 2012 door Jannes Wiersema

zon en regen

ROODESCHOOL – Het is bewolkt en af en toe regent het. Komende uren trekt de regen naar het Duitsland weg. Van het westen uit breekt de zon op steeds meer plaatsen door, maar er is ook een bui mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 16 graden en de wind blijft zuidwestelijk, matig tot vrij krachtig. In de avond trekt de wind aan zee aan tot krachtig, 6 Bft, uit een zuidelijke richting.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking toe en met name in het westen gaat het regenen. De minimumtemperatuur wordt een graad of 12 en de zuidwestelijke wind is matig, aan zee krachtig, af en toe hard 7 Bft.

Woensdag overdag is er tamelijk veel bewolking en van tijd tot tijd regent het. Het noordwesten van het land lijkt de grootste kans te maken op drogere perioden en enkele opklaringen. De middagtemperatuur komt rond de 15 graden te liggen en de zuidwestelijke wind is matig, aan zee (vrij) krachtig. In de avond neemt vooral in het westen de wind en de neerslagintensiteit toe.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een N-Z georiënteerd koufront van Zuid-Noorwegen, over de centrale Noordzee, ligt boven de oostelijke helft van het land en verlaat vanochtend het (zuid)oosten. Het front ligt vrijwel parallel aan de bovenluchtstroming en vertoont daarom enige golving. Achter het koufront komt het aandachtsgebied in polaire lucht terecht. Vanavond/komende nacht trekt een eerste golf met bijbehorend laagje vanaf Engeland de Noordzee over richting Scandinavië. Hierdoor komt het gebied tijdelijk in de warme sector. Woensdag overdag nadert vanuit het westen het koufront maar deze blijft tgv een volgende golf halverwege het land slepen. De tweede golf met bijbehorend laagje trekt woensdagavond vanaf O-Engeland de Noordzee op en ligt donderdagochtend in de Duitse Bocht. Het bijbehorende koufront ligt dan tegen de westkust. De tweede golf gaat gepaard met een actief neerslaggebied en in de bijbehorende warme sector en nabij het laagje een pittig windveld.

MODELBEOORDELING:

Met name het tweede laagje wordt door Hirlam dieper beschreven dan in EC. vgl woensdag 18 UTC Hir: 996 hPa Hir vs EC 1000 hPa EC. En donderdag 00 UTC Hir: 986 hPa vs EC 998 hPa. Hirlam berekent aan de zuidflank van dit kleine venijnige laagje een 11 Bft boven de Noordzee, terwijl EC niet verder komt dan een 8 Bft. Deze ontwikkeling behoeft nauwlettende monitoring. Kennelijk is bij een gunstige positionering ten opzichte van de linkeruitgang van de jet een zeer explosieve ontwikkeling mogelijk.

Aandachtspunten.
WIND:

HiRLAM lijkt goed en kan aangehouden worden. Aan het einde van de run zijn er dus onzekerheden mbt het tweede laagje. De 11 van Hirlam laten we even voor wat het is, aangezien dit een enorme uitbijter is. We houden het op een 8 mogelijk 9 Bft boven de Noordzee. Zoals het er nu naar uitziet uitschieters langs de kust woensdagavond voor het koufront uit en op het koufront van 40-50 kn. Aangezien de onzekerheden nog groot zijn nog geen waarschuwingen uitgegeven.

BEWOLKING:

Momenteel nabij en vlak achter het koufront ST, dit trekt geleidelijk naar het oosten weg en lost tevens door dagelijkse gang op. Achter het front convectieve bewolking in de polaire lucht. Woensdag overdag met het slepende front vrij veel bewolking. Alleen het noordwesten komt tijdelijk in de polaire lucht. In de loop van woensdagmiddag vanuit het zuidwesten opnieuw dikker wordende bewolking op nadering van de tweede golf.

NEERSLAG:

De frontale neerslag ligt op dit moment met name boven de oostelijke helft van het land. HiRLAM en ECMWF zitten goed op één lijn en geven de actuele positie van de neerslag goed weer. HiRLAM kan gevolgd worden voor wat betreft de timing van de neerslag. Achter het front in de polaire lucht de kans op een bui. Hirlam geeft met name signaal in het westen van het land. In het oosten komt de convectieve bewolking (aldus HiRLAM) niet in het ijs. Woensdag met het slepende front af en toe regen. In de middag vanuit het zuidwesten intensiverend op nadering van de tweede golf. De zwaarste neerslag lijkt west van ons land via de Noordzee langs te trekken. Dit is een aandachtspunt.

ZICHT:

10+ km. In neerslag 5-8, lokaal 3-5 km. Later woensdag in het westen in intensievere neerslag lokaal minder dan 3 km.

TEMPERATUUR:

HiRLAM kan gevolgd worden. Tn rond 12 graden. Tmax rond 16 graden. Woendag overdag fractie koeler a.g.v. dikker wolkenpakket.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn