Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht maandag 8 oktober: Perioden met zon, later meer bewolking

08 oktober 2012 door Jannes Wiersema

bewolkt

De dag begint met perioden met zon. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe en in de namiddag en avond valt er in het zuidwesten en zuiden af en toe lichte regen. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. In het noorden is de wind zwak tot matig en zuidwestelijk, in het zuiden komt er een zwakke oostelijke wind te staan.

In de nacht van maandag naar dinsdag zijn er opklaringen, afgewisseld door enkele wolkenvelden. Het blijft vrijwel overal droog en in het zuiden kan mist of lage bewolking ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen een graad of 10 aan zee en tegen het vriespunt in het oosten. De wind draait naar noord tot noordwest en neemt aan de kust toe naar matig tot vrij krachtig.

Dinsdag overdag zijn er perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. Middags wordt het 14 graden. De wind is noordwest tot noord en zwak tot matig, maar in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Tussen een hogedrukgebied boven het westen van België en een laag boven Scandinavië wordt met een in kracht afnemende noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. De kern van het hoog verplaatst zich naar het zuiden van Duitsland en later op maandag richting de Balkan. Het hoog houdt echter een uitloper in noordwestelijke richting. De as ligt maandagmorgen 06 UTC van de Achterhoek naar de Kop van Noord-Holland en trekt iets noordwaarts. Een warmtefrontgolf trekt in de avond over Het Kanaal, waar een aparte kern van lagedruk uitdiept. De kern trekt over het uiterste noorden van Frankrijk oostzuidoostwaarts. Ten noordoosten van de rugas trekken soms troggen behorend bij het laag boven Scandinavië over de Duitse Bocht zuidoostwaarts. Dinsdag overdag vormt zich boven het noorden van Engeland een nieuw hoog.

MODELBEOORDELING:

De Uitvoer is in het algemeen consistent. Belangrijkste aandachtspunt is de koers en activiteit van de frontale golf. In deze Hir Uitvoer is de neerslag wat actiever, maar iets minder noordelijk. Zie neerslag en bewolking

Aandachtspunten.
WIND:

In de Duitse Bocht/Vissersbank NW 6-7 Bft.

BEWOLKING:

In het uiterste NO enkele Sc-Velden. Verder van het zuidwesten uit hogere bewolking, in een diffluent hoogtepatroon sterk variërend in dikte. Als er enige mm neerslag valt (zoals in de Hir Uitvoer) dan in het Z grote kans op St.

NEERSLAG:

De neerslag van de frontale golf komt in de Hir Uitvoer nog steeds relatief noordelijk (tot ongeveer een lijn Zandvoort-Enschede), nu weer wat later, dan in de vorige Uitvoer. Dit is conform de EC18 Uitvoer. In de Harmonie Uitvoer zien we hier vrijwel niets van terug. Neerslag valt uit hoge bewolking en kleine hoeveelheden zullen verdampen in de droge laag eronder. Opgemerkt moet worden dat het bewuste neerslaggebied er actueel (00-03 UTC) niet is, terwijl in de Uitvoer boven het ZW van Engeland en Z van Wales neerslag zou moeten vallen. In de GlamEps 18 Uitvoer ligt de kans op meer dan 0,3 mm (15-21 UTC) tussen 20% bij genoemde lijn en 80% in het uiterste zuiden. Vooralsnog noemen we in de namiddag en avond af en toe regen met de nadruk op het zuiden.

ZICHT:

Maandagavond-dinsdagnacht onzekerheid als gevolg van de onzekerheid in de neerslag bij de golf. In het zuiden grootste kans op enige mist.

TEMPERATUUR:

Dagelijkse gang in Hirlam lijkt in de huidige condities in stagnerende polaire lucht (veel) te gering. Harmonie Uitvoer is beter. Maandag ongeveer 15 gr. Enige onzekerheid als gevolg van de onzekerheid in de neerslag. Komende nacht vergelijkbaar met afgelopen nacht. Dinsdag rond 14 graden.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn