Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht vrijdag 5 oktober – veel wind en lokaal veel regen

05 oktober 2012 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Vanochtend is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen, vanmiddag wordt het van het westen uit tijdelijk droger. De maxima liggen rond 15 graden. De wind is zuidwest tot west en neemt aan het eind van de ochtend langs de westkust toe tot stormachtig, 8 Bft, buitengaats mogelijk tijdelijk zuidwesterstorm, 9 Bft. Er is dan aan de kust en boven grote wateroppervlakken kans op zware windstoten tot ongeveer 90-100 km/u. Boven land staat bovendien een (vrij) krachtige wind 5 a 6 Bft met een vlagerig karakter (windvlagen tot 80-90 km/u). Later in de middag en avond neemt de wind van het westen uit geleidelijk weer af.

In de nacht naar zaterdag is er opnieuw veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. Het kwik zakt naar ca. 10 graden en er staat een zwakke tot matige, aan zee vrij krachtige westelijke wind. Zaterdagochtend is het eerst bewolkt met regen. De regen trekt in de loop van de ochtend langzaam naar het zuidoosten weg en opklaringen trekken het land binnen. Wel is nog een enkele bui mogelijk. De temperatuur komt uit op een graad of 14 en er staat een matige aan de kust vrij krachtige westelijke wind.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een laag (randstoring) nabij Bristol trekt oostwaarts, bereikt rond 06 UTC East Anglia en trekt vanochtend via het Waddengebied naar de Duitse Bocht. Het bijbehorende warmtefront bereikt rond 06 UTC het zuidwesten en trekt snel over het land. Deze wordt gevolgd door het koufront welke tussen 09 en 15 UTC van west naar oost over het land trekt. Erachter heerst een WNW-lijke stroming van polaire lucht. Het polaire front blijft echter slepen boven Belgie. Zaterdag trekt eerst nog een stabiele golf over het zuiden van het land, daarna trekt het front gestaag zuidoostwaarts. Een trog bereikt zaterdag 18 UTC het Waddengebied.

MODELBEOORDELING:

De springerigheid neemt af met de beschrijving van het genoemde laagje. De 00 UTC run is evenals de 18 UTC run een stuk rustiger dan de 12 UTC run. Dit resulteert direct in een lager windveld, met een 8 Bft en uitschieters van max rond 50 kn in de periode tussen 08 en 12 UTC (van west naar noordoost over het land) Ook EC18 laat dit beeld zien drukverloop is vrijwel identiek. Dit geeft wel wat vertrouwen. Harmonie berekent iets meer wind met een kleine 9 Bft en iets zwaardere uitschieters. Ten aanzien van de beschrijving van de neerslag voor zaterdag zijn er ook verschillen. EC laat de golf een stuk noordelijker komen en ook later het land verlaten. Nu nog lastig een keuze in te maken.

Aandachtspunten.
WIND:

We gaan nu uit van het beeld EC18/Hirlam00. Een 8 Bft op de kust met windstoten aan de kust van 45-55 kn en boven land vooral in het noorden uitschieters 40-45 kn. Voor de Noordzee hebben we een 8 mogeljk 9 Bft, voor de kust buitengaats in de westelijke districten.

BEWOLKING:

Vanuit het zuidwesten een dikker frontaal pakket. Vooral nabij het laagje ook kans op ST en tevens vormend door doorvallende neerslag. Na passage eerst cumuliform beeld maar zaterdagochtend op de volgende golf weer een dikker pakket. De warme sector van deze golf bereikt het land niet dus qua basis zal dit nog wel meevallen: SC/NS 2000-3000 vt met kans op wat flarden ST door neerslag. Later op zaterdag geleidelijk brekend als het front zuidoostwaarts trekt. Nabij de genoemde trog nog enkele CB’s

NEERSLAG:

Vanochtend perioden met regen, vooral nabij het laag matige tot lokaal zware regenval. Na koufrontpassage, met matige regen en verscholen buien tijdelijk droog vanmiddag. Door de genoemde golving van het front ten zuiden van ons land later vanavond vooral in het zuiden weer perioden met regen en ook zaterdagnacht en vroege ochtend, in de loop van zaterdagochtend trekt de neerslag naar het zuidoosten weg. (daar zijn dus ook nog onzekerheden over!!!) In totaal valt over de twee etmalen op veel plaatsen zo’n 20-30 mm neerslag. Zaterdagavond bij de trog enkele buien.

ZICHT:

Meer dan 10 km. In neerslag 3-8, lokaal nabij het laagje in intensieve neerslag 1500-3000 m.

TEMPERATUUR:

Tn van 8-12 vandaag Tx in warme sector van 15 a 16 graden. nacht naar zaterdag rond 10 graden. Zaterdag Tx van 14 C. Modellen redelijk op 1 lijn.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn