Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht woensdag 10 oktober: Vandaag en morgen: Af en toe zon. Vannacht enkele mistbanken. Morgen meer zon

10 oktober 2012 door Jannes Wiersema

bewolkt

Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. In het noordoosten is de bewolking wat dikker en daar kan eerst lokaal nog wat lichte regen vallen. De temperatuur ligt vanmiddag rond een graad of 14. De wind is op veel plaatsen zwak en veranderlijk, alleen in het noordelijk kustgebied is de wind matig uit een noordelijke richting.

Komende nacht zijn er opklaringen en met name in het oosten en noorden ontstaan enkele mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het zuidwesten tot dichtbij het vriespunt in het noordoosten. De wind is zwak tot matig uit een zuidoostelijke richting.

Morgen is het zonnig. De middagtemperatuur ligt rond de 14 graden. Tegen het einde van de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe, later in de avond gevolgd door regen De oost- tot zuidoostenwind trekt verder aan en wordt matig, in het noordelijk kustgebied later vrij krachtig.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een hoog boven de Noordzee heeft een rug-as EHDV-Alkmaar-Nijmegen. De komende nacht ligt het zwaartepunt van het hoog boven Duitsland met een rug over het noordoosten van ons land richting de noordelijke Noordzee. Donderdag arriveert een lagedrukgebied boven Ierland. Deze trekt maar heel langzaam naar het oosten en zakt tegelijkertijd enigszins uit. Donderdagavond ligt er dan een langgerekt laag van Schotland naar Het Kanaal. De bijbehorende fronten blijven ook nog ten westen van ons land.

MODELBEOORDELING:

De uitvoer is zeer consistent. De grenslaag levert hooguit problemen op wat betreft het zicht voor de komende nacht.

Aandachtspunten.
WIND:

Hirlam wordt aangehouden.

BEWOLKING:

Sc-velden drijven vanaf de Noordzee ons land binnen. Dwarsdoorsnedes geven voor vandaag een iets te somber beeld, nl een gesloten Sc-dek. Er zullen hier en daar best wel wat gaten voorkomen. Morgen begint de dag met veel zon, later in de middag vanuit het zuidwesten een toename van de bewolking.

NEERSLAG:

Progtemps geven aan dat de toppen net in het ijs kunnen komen, vooral eerst nog in het noordoosten. Hirlam geeft met name boven de Duitse Bocht en het noordoosten van ons land een neerslagsignaal. Morgen laat de neerslag nog lang op zich wachten. Pas donderdagavond laat of in de nacht naar vrijdag lijkt de eerste neerslag het zuidwesten van ons land te kunnen bereiken.

ZICHT:

Actueel goede zichten. Komende nacht opnieuw kans op mistbanken. Met name het oosten en noorden lijken de meeste kans te maken. FGT en Harmonie bevestigen dit. Kijkende naar de geowinden zien we dit bevestigt: nemen we de 03 UTC winden dan zien we in de zuidwestelijke helft waarden van 15-25 kn, in de noordoostelijke helft 5-15 kn (nabij de rug-as)

TEMPERATUUR:

Vandaag en morgen overdag Tx rond 14 graden. Komende nacht Tn tussen de 4 (ZW) en 0 (NO) graden. Hirlam lijkt me niet voldoende af te koelen de komende nacht.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn