Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht woensdag 10 oktober: Wolkenvelden, lokaal lichte regen

10 oktober 2012 door Jannes Wiersema

Vanaf de Noordzee zijn er vrij veel wolkenvelden ons land binnen gedreven. In het noordoosten valt daar soms lichte regen uit. In de loop van de dag laat de zon zich ook hier en daar zien. Het wordt vanmiddag zo’n 14 graden. De wind is op veel plaatsen zwak en veranderlijk, alleen in het noordelijk kustgebied is de wind matig uit een noordelijke richting.

Komende nacht zijn er opklaringen en met name in het oosten en noorden ontstaan enkele mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het zuidwesten tot dichtbij het vriespunt in het noordoosten. De wind is zwak tot matig uit een zuidoostelijke richting.

Donderdag begint de dag met veel zon. Naarmate de dag vordert neemt vanuit het westen de bewolking geleidelijk toe maar het blijft tot ver in de avond overal droog. De middagtemperatuur ligt rond de 14 graden. De oost- tot zuidoostenwind trekt verder aan en wordt matig, in het noordelijk kustgebied later vrij krachtig.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

In de bovenlucht trekt de komende uren een kortgolvige hoogtetrog over de Duitse Bocht verder naar het zuidoosten. De rugas die nu boven de Britse Eilanden ligt trekt oostwaarts en wordt morgenmiddag boven ons land verwacht. In het gronddrukpatroon strekt een hogedrukgebied zich uit van Schotland tot over het midden van Duitsland waarbij de noordwest-zuidoost georiƫnteerde as over ons land ligt. De komende nacht ligt het zwaartepunt van het hoog boven Duitsland met een rug over ons land richting de noordelijke Noordzee. Donderdag arriveert een lagedrukgebied boven Ierland. Deze trekt maar heel langzaam naar het oosten en zakt tegelijkertijd enigszins uit. Donderdagavond ligt er dan een langgerekt laag van Schotland naar Het Kanaal. De bijbehorende fronten blijven ook nog ten westen van ons land.

MODELBEOORDELING:

De uitvoer is zeer consistent. De grenslaag levert hooguit problemen op wat betreft het zicht voor de komende nacht.

Aandachtspunten.
WIND:

Hirlam wordt aangehouden.

BEWOLKING:

Sc-velden drijven vanaf de Noordzee ons land binnen. Verder nabij de hoogtetrog ook meer gelaagde bewolking op middelbaar niveau. Dwarsdoorsnedes geven voor vandaag een iets te somber beeld, nl een gesloten Sc-dek. Er zullen hier en daar best wel wat gaten voorkomen. Morgen begint de dag met veel zon, later vanuit het westen een toename van de bewolking.

NEERSLAG:

Progtemps geven aan dat de toppen net in het ijs kunnen komen, vooral in het uiterste noordoosten waar de uren de kleinschalige trog nog langstrekt. Hirlam geeft met name boven de Duitse Bocht en het noordoosten van ons land een neerslagsignaal. Morgen laat de neerslag nog lang op zich wachten. Pas donderdagavond laat of in de nacht naar vrijdag lijkt de eerste neerslag het zuidwesten van ons land te kunnen bereiken.

ZICHT:

Zeer lokaal komt nog een mistbank voor. Door de vele wolkenvelden die zijn binnen gedreven zijn de meeste banken echter weer verdwenen. Verder goede zichten. Komende nacht opnieuw kans op mistbanken. Met name het oosten en noorden lijken de meeste kans te maken. FGT en Harmonie bevestigen dit.

TEMPERATUUR:

Vandaag en morgen overdag Tx rond 14 graden. Komende nacht Tn tussen de 4 (ZW) en 0 (NO) graden. Hirlam lijkt me niet voldoende af te koelen de komende nacht.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn