Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht zaterdag 6 oktober: Eerst bewolkt en regen. ’s Middags van het noordwesten uit opklarend

06 oktober 2012 door Jannes Wiersema

zon en regen

In de ochtend is het eerst bewolkt met op veel plaatsen regen. In het zuidoosten is het eerst nog droog. De regen trekt in de loop van de ochtend en ’s middags langzaam zuidoostwaarts en opklaringen trekken dan het land binnen. Het blijft dan vrijwel overal droog. De temperatuur komt uit op een graad of 15. De wind is eerst zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen. In de middag staat een matige, aan de kust vrij krachtige noordwestelijke wind.

Ook in de nacht van zaterdag op zondag zijn er opklaringen, maar vanaf zee trekken er ook enkele wolkenvelden over. In het zuiden ontstaan enkele mistbanken. In het noordelijk kustgebied is er nog kans op een bui. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden aan zee tot plaatselijk 3 graden in het zuidoosten. In het binnenland valt de wind vrijwel weg, maar aan de noordelijke kust en op het IJsselmeer staat nog een matige tot vrij krachtige wind uit west tot noordwest.

Zondag overdag zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. In de middag wordt het een graad of 14. De noordwestelijke wind neemt boven land toe naar matig, 3 tot 4 Bft, aan de kust is de wind matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een langgerekte, westzuidwest-oostnoordoost georiƫnteerde vore van lagedruk (frontale golf) trekt in de ochtend over het midden van het land oostnoordoostwaarts over het land. Het koufront verlaat rond 12 UTC het zuidoosten. Na frontpassage wordt de stroming noordwestelijk. Zondagochtend trekt een zwakke trog vanuit het noordwesten over het land. Een hoog, zondagmiddag boven de Britse Eilanden trekt zuidoostwaarts en ligt maandag 00 UTC boven Luxemburg met een uitloper naar Schotland.

MODELBEOORDELING:

De uitvoer is grootschalig gezien consistent. Toch zijn er kleine details ten aanzien van de exacte koers van de golf waarin de div. uitvoer wat verschilt. De grootste onzekerheid is er dan ook rondom de baan van de golf, dus het midden van het land.

Aandachtspunten.
WIND:

Hirlam wind uitvoer kan aangehouden worden. Na passage van de golf nu maximaal 5 Bft. Aangezien de luchtdrukdalingen om 03 UTC in onze omgeving wat groter zijn dan in de Hir00+03 uitvoer, is er kans op 6 Bft na passage van de golf. Komende nacht en zondag in het N-lijk kustgebied NW 6 Bft.

BEWOLKING:

Dikke gelaagde bewolking. Vooral nabij de frontale vore in aanhoudende neerslag i.c.m. weinig wind uitgebreide schaal St, meest 500-1000 vt, maar vooral in de Hir uitvoer bij de grondfronten nog lager. Actueel zien we dergelijke waarden ook in de waarnemingen. Later op zaterdag geleidelijk brekend als het front zuidoostwaarts trekt.Voorafgaand aan de genoemde trog nog enkele TCu, met toppen FL080 is het wel bekeken. Komende nacht in het uiterste ZO signaal voor enige St, vooral in de Hir uitvoer.

NEERSLAG:

Patronen in de div. uitvoer zijn vrij consistent. Neerslagsommen tot en met zondag 00 UTC circa 10-20 mm, net ten N van de golftop wat meer. Weinig variatie in de div. uitvoer. Zondagnacht bij de trog in het noorden nog enkele buien, signaal lijkt te sterk in de Hir uitvoer.

ZICHT:

Meer dan 10 km. In neerslag 3-8 km, in intensieve neerslag in de frontale vore mogelijk 1500-3000 m. Komende nacht in het Z kans op enkele mistbanken.

TEMPERATUUR:

Rond 10 graden, in de warme sector 15 gr. Overdag Tx van ongeveer 15 C. Uitvoer is bruikbaar. Komende nacht wat meer ontkoppeling in het Z dan in de uitvoer. Tmin tot ongeveer 4 graden is daar mogelijk. Zondag wat hogere Tmax dan in de Hir uitvoer, ca 14 gr. Harmonie utvoer laat de dagelijkse gang goed zien.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn