Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht zondag 7 oktober:Eerst enkele mistbanken. Verder perioden met zon, vrijwel overal droog

07 oktober 2012 door Jannes Wiersema

zon en wolken

Er trekken enkele wolkenvelden over het land. In het zuidoosten zijn er eerst nog enkele mistbanken, deze verdwijnen in de loop van de ochtend. Het blijft vrijwel overal droog. In de middag wordt het een graad of 14. De noordwestelijke wind neemt boven land weer toe naar matig, 3 tot 4 Bft, aan de kust is de wind matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft.

In de nacht van zondag op maandag is er nauwelijks bewolking. Wel kunnen er enkele mistbanken ontstaan. Bij weinig wind wordt het dan behoorlijk koud. Landinwaarts daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. Het is vrijwel windstil, alleen in het noorden staat een zwakke, aan de kust matige westelijke wind.

Maandag lost de eventueel aanwezige mist in de loop van de ochtend op en is er eerst nog zon. In de loop van de dag komt er echter steeds meer bewolking en in de avond valt er in het zuiden en zuidwesten af en toe wat regen.

De middagtemperatuur ligt rond 14 graden. In het noorden is de wind zwak tot matig en zuidwestelijk, in het zuiden komt een zwakke oostenwind te staan.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een hoog ligt bij Ierland. Lagedruk bevindt zich boven Scandinavië. Hiertussen wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. In de ochtend trekt een zwakke hoogtetrog vanuit het noordwesten over het land. De kern van het hoog verplaatst zich via Engeland en België naar het zuiden van Duitsland. Het hoog houdt een uitloper in noordwestelijke richting. Deze trekt maandagochtend over ons land noordwaarts. Een warmtefrontgolf trekt maandagavond over Het Kanaal oostwaarts en ligt dinsdag 00 UTC bij Reims

MODELBEOORDELING:

De Uitvoer is consistent. Aandachtspunten liggen in de grenslaag en bij de neerslag van de warmtefrontgolf.

Aandachtspunten.
WIND:

In het noordelijke kustgebied en de Duitse Bocht een verder toenemende gradiënt. In de div Uitvoer in het noordelijk kustgebied NW 6 Bft, in de Hir Uitvoer in de oostelijke kustdistricten nu in de middag tegen 7 Bft, in de Duitse Bocht was dit al het geval in de Uitvoer.

BEWOLKING:

In de polaire lucht ontstaat boven het relatieve warme zeewater veel ondiepe Cu. Bij de trog vooral in het noordelijk kustgebied mogelijk enkele TCu tot ongeveer FL070-080. Trekt deels oplossend over het land. In de loop van de zondag zakt de subsidentie-inversie naar 3000-4000 vt. Alleen in de Limburgse heuvels eerst nog flarden St. Komende nacht geen indicatie voor grenslaagbewolking.

NEERSLAG:

Met name op nadering en passage van de hoogtetrog lokaal een lichte bui. Duidelijke overschatting in de Hir Uitvoer. De neerslag van de warmtefrontgolf valt uit hoge bewolking. Kansen in de Glameps Uitvoer in het zuiden ongeveer 70% op 0,3 mm en 45 op 1 mm of meer tussen maandag 18 en 00 UTC. In de Hir- en EC18 Uitvoer allemaal nogal zuidelijk en gering. We noemen “af en toe wat lichte regen”.

ZICHT:

Aanwezige mist wordt vrij goed in de Harmonie Uitvoer weergegeven. Komende nacht in deze Uitvoer een zeer gering signaal. Hir progtemps geven wel aanleiding om in het midden en zuiden mistbanken te verwachten, zeker gezien het feit dat het meestal wel enkele graden kouder (actueel, 03 UTC, 5 graden te warm in het midden en oosten) wordt in rustige stralingsomstandigheden dan in de Uitvoer.

TEMPERATUUR:

Dagelijkse gang in de Hir Uitvoer is te gering, actueel, 03 UTC, in het midden en oosten 5 gr te warm. De Harmonie Uitvoer is beter, maar ook nog wat te warm. Overdag tot 15 gr. Komende nacht nog wat kouder dan in de afgelopen nacht, plaatselijk tot om het vriespunt, laagste temperaturen bij de rugas. De dunne hoge bewolking vermindert de afkoeling nauwelijks. Maandag ongeveer 14 gr.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn