Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Wegtrekkende onweersbuien, vandaag zonnig.

17 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een actief laag ten westen van Ierland trekt noordoostwaarts. Het aandachtsgebied komt geleidelijk in de warme sector van dit systeem. In deze warme sector is een WNW-OZO georienteerde thermische vore gelegen welke boven Belgie ligt en vanochtend het zuiden bereikt en rond 12 UTC het noordoosten verlaat. Op nadering van de vore is er middelbare onstabiliteit aanwezig, welke momenteel aangesproken wordt door geforceerde optilling als gevolg van warmte advectie en mogelijk tevens ten gevolge van een low-level-jet. Na passage van de genoemde vore stroomt koelere maritieme lucht het land binnen. Het koufront wat weinig actief is bereikt vanavond het westen van het land en verlaat zaterdagochtend het zuidoosten. Zaterdag staat er een zwakke westelijke stroming van maritiem polaire lucht aan de noordflank van een hogedrukgebied boven N-Frankrijk.

Het is half bewolkt en in het oosten komen eerst nog enkele onweersbuien voor die naar Duitsland wegtrekken. De rest van de dag verloopt vrij zonnig. Pas in de avond neemt de bewolking in het westen toe. Het blijft tot de avond droog. De maxima lopen uiteen van 22 °C aan zee tot lokaal 30 °C in het oosten en zuidoosten. Deze temperaturen worden al vroeg in de middag bereikt, waarna het in het westen langzaam afkoelt. De matige oostenwind draait gedurende de dag van het zuidwesten uit geleidelijk overal naar zuidwest, in het noordoosten gebeurt dit aan het begin van de middag. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig.

NEERSLAG:

Momenteel nog onweersbuien, voorkeur voor het zuidoosten met een hoge basis, de convectieve modus ervan is single- tot multicell. Op passage van het koufront ook nog kans op een embd bui met hoge basis, cape waarden van 200-400 J/Kg zijn echter laag. De neerslag signalen zijn voor het koufront nog niet eenduidig. Harmonie heeft nauwelijks een neerslagsignaal, EC/Hirlam veel overtuigender. Ik ben geneigd uit te gaan van laatstgenoemden omdat Harmonie vooral bij frontale structuren moeite heeft met vocht op middelbaar niveau.

In de nacht naar zaterdag is het overwegend bewolkt en valt er wat buiige regen, in het zuidoosten is een klap onweer mogelijk. Minima komen uit op een graad of 15. De wind is westelijk en zwak tot matig.

Zaterdagochtend klaart het overal op en volgt een zonnige dag. Maxima liggen rond 22 °C bij een meest matige westen tot zuidwestenwind.

Een hoogtelaag nabij IJsland zorgt voor een westelijke bovenluchtstroming. In de loop van de week bouwt een continentale rug op en krijgt de stroming in toenemende mate een zuidcomponent. Volgend weekend (25-26 juli) nadert een hoogtetrog het continent waardoor destabilisatie kan optreden.

Vooruitzichten

Rustig zomers weer met geregeld zon en weinig neerslag.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 24 juli tot en met vrijdag 31 juli

Grote kans 80-90% op overgang naar een koeler weertype met toenemende neerslagkansen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn