Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Wegtrekkende regen, daarna af toe zon, ook een bui, vanavond veel wind.

17 november 2016 door Jannes Wiersema

37Aan de zuidflank van een laag boven de Noorse zorgt een zuidwestelijk stroming voor de aanvoer van gemodificeerde maritieme polaire lucht. Een golf in het koufront, van oorsprong een CAD, ligt actueel boven het zuidoosten. In de ochtend verlaat deze golf het land en komen in de polaire lucht terecht. Een volgende uitslaande golf (ligt nu ten westen van Ierland) tilt het front dan weer noordwaarts op, waardoor het in de middag als warmtefront weer noordoostwaarts trekt en vanavond en in de nacht naar vrijdag weer als koufront zuidoostwaarts over het land trekt. Dit als gevolg van een golf, geactiveerd door de 500 hPa trog, maar ook de linkeruitgang van de jet, die ook voor enige activering van het front zorgen. De koufrontpassage gaat gepaard met veel wind op geringe hoogte en mogelijke lijnvorming in de buiigheid. Een volgende kortgolvige 500 hPa trog zorgt voor een volgende golf in het front, waardoor het in de nacht naar vrijdag stagneert boven het zuidoosten. Dezelfde trog zorgt voor een toename van de onstabiliteit boven zee, met bovenluchttemperaturen -37 graden Celcius. Vrijdag overdag passeert een volgende trog ons land

Wind:

In de ochtend in de kustdistricten 6 Bft, later in de middag en met name in de avond toenemend naar 7 tot 8 Bft. De wind is overdag al vlagerig, maar met name bij het koufront kunnen vanavond stevige uitschieters voor komen. Alle modellen laten op de kust windstoten rond 41-48 kt zien, buitengaats 48-54, Harmonie36 is voor het Waddengebied nog wat forser met windstoten rond 55 kt. Dit is logisch gezien de forse hoeveelheid wind op geringe hoogte: 50-55 kn op 2000 vt, 60 kt op 5000 vt. We gaan in de verwachtingen uit van rond 50 kt in het noordwestelijk kustgebied, rond 41 kt NH en Friesland. Elders zijn de windstoten vooralsnog niet waarschuwingswaardig. Een ander aandachtspunt is het zuidoosten, waar EC in de nacht naar donderdag nog zware windstoten berekent. Ook Harmonie36 laat dit zien. Vooralsnog een aandachtspunt. In de nacht naar vrijdag neemt de weer af naar 6 Bft in de kustdistricten.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In de zuidoostelijke helft van het land is het bewolkt en regent het af en toe. Deze regen trekt in de ochtend naar het oosten weg. Verder zijn er enkele opklaringen, maar er blijven ook enkele buien voor komen. In de loop van de dag neemt de bewolking weer verder toe en gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. In de avond trekt een gebied met buiige regen het noordwesten van het land binnen, met daarbij een kans op onweer en (zware) windstoten. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 10°C. De matige zuidwestenwind neemt gedurende de middag toe naar matig tot vrij krachtig en wordt bovendien vlagerig. Aan de kust neemt de wind toe naar krachtig tot hard, in de avond mogelijk stormachtig. Daarbij is er met name in het noordwestelijk kustgebied aan zee kans op zware windstoten van ongeveer 90 km/uur.

In de nacht naar vrijdag trekt de buiige regen naar het oosten, maar west van dit regengebied zijn nog steeds buien mogelijk. Daarbij kan onweer voorkomen. Het koelt af naar zo’n 5°C. De zuidwestenwind is matig en aan de kust krachtig.

Vrijdag overdag wisselen zon en wolken elkaar af. Er is nog steeds kans op een bui, waarbij een klap onweer niet uitgesloten is. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De zuidwestenwind is meest matig en aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

De eerste week wordt het stromingspatroon in onze omgeving gedomineerd door lage druk. Een sturend laag beweegt vanaf IJsland naar de Noorse Zee, waarbij ons land na passage van een koufront in de nacht naar vrijdag in de polaire lucht komt. Op zaterdag passeert een zwakke trekrug. Een sterk uitdiepend lagedrukgebied trekt op zaterdag en zondag vanaf de Atlantische Oceaan via de Golf van Biskaje naar ons land. Op zondagavond ligt het dan precies boven ons land om vervolgens verder noordwaarts te trekken. Een volgend laag ontstaat op zondag boven de Atlantische Oceaan en trekt eveneens naar de Golf van Biskaje om hier onder invloed van een uitgezakte hoogtetrog te blijven liggen. Het polaire front ligt gedurende deze periode boven onze omgeving, Op woensdag/donderdag krijgen we nog met een volgend laag te maken vanaf de Atlantische Oceaan. Dit laag volgt een wat noordelijkere koers. Daarna lijkt zich een hoog op te bouwen boven de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met een stijging van de temperatuur naar ongeveer 13 graden.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 24 november tot en met donderdag 01 december

Vrij grote kans (70%) op een droog weertype met temperaturen onder de normale waarden voor tijd van het jaar.

Tot en met zaterdag is de spreiding in de EPS erg klein. Alle leden tonen het dominerende hoogtelaag (en grondlaag) boven de Noorse Zee en laten zien dat we ons diep in de polaire lucht bevinden. Vanaf zondag is de onzekerheid echter groter. Dit heeft te maken met de precieze positie van de uitgezakte hoogtetrog ten westen van ons en de bijbehorende precieze positie van het polaire front en de lagedrukgebieden die ontstaan. De koers van het laag van zondag is veel zuidelijker dan in de vorige runs. Dit maakt de onzekerheid in temperatuur voor zondag en maandag vrij groot, alsmede in de hoeveelheid wind die we op zondag mogen verwachten. De kansen op zware windstoten zijn ten opzichte van gisteren wat afgenomen naar zo’n 30%. Wel is de neerslagpiek op zondag nog duidelijk. Op de lange termijn is de kans op droog en vrij koud weer groot in een west tot noordwestelijke stroming, veroorzaakt door hoge druk ten westen van ons.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn