Monday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Wegtrekkende regen, verder droog en overwegend bewolkt

02 november 2013 door Jannes Wiersema

28Een sturend lagedrukgebied ligt vandaag en morgen in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen en vult langzaam op.  Een vlak lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven de Belgische kust en beweegt al opvullen over ons land noordoostwaarts. De ingedraaide occlusie boven ons land beweegt eveneens noordoostwaard en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. Een volgend actief laag,  ligt om 00 UTC ten westen van Ierland en trekt in de avond via Schotland het noorden van de Noordzee op. Het bijbehorende koufront bereikt de westkust halverwege de avond en heeft aan het begin van komende nacht al het oosten van het land verlaten. Morgen overdag wordt met een strakke west- tot westelijke stroming polaire lucht aangevoerd, T500 hPa daalt naar waarden rond -32 C. Bovendien passeren er enkele troglijntjes. Een volgend actief laag dat zich morgen uit een occlusie afsplitst boven de Oceaan ligt bereikt in de loop van maandagnacht het zuidwesten van het land.

Een gebied met regen boven het oosten en noorden van het land trekt oostwaarts weg. De rest van de dag is het op de meeste plaatsen droog en is er vrij veel bewolking. Mogelijk dat later in de middag in het westen van het land de zon zich nog even laat zien. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden. De zuid- tot zuidoostenwind draait in de loop van de ochtend naar zuidwestelijke richtingen en is overwegend matig. In de loop van de middag neemt de wind langs de westkust toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond trekt er een volgend regengebied van west naar oost over het land. Vannacht is er vrij veel bewolking en komen er van tijd tot tijd buien voor. Het kwik zakt naar ongeveer 9 graden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, mogelijk stormachtig. In het waddengebied zijn er zware windstoten mogelijk tot ca. 80 – 100 km/uur. In de loop van de nacht draait de wind naar west- tot zuidwest.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en komen er van tijd tot tijd buien voor, mogelijk met hagel en onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 11 graden. De west- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in het waddengebied mogelijk stormachtig. Vooral in het noordelijk kustgebied neemt de wind in de loop van de middag wat in kracht af en verdwijnen de zware windstoten.

In een strakke westelijke stroming op de Oceaan splitst zich zondag uit een geoccludeerd frontaal systeem een laag af dat maandag recht boven ons land komt te liggen. De occlusie is dan om het laag heen gedraaid en zorgt voor flinke perioden met regen. In de avond beweegt dit laag oostwaarts weg. Het eerstvolgende frontale systeem volgt dinsdagmiddag en -avond onder invloed van een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Donderdag komen we met een zuidwestelijke stroming weer tijdelijk in wat zachtere lucht aan de zuidoostflank van een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland. Deze zachte lucht is vrijdag echter alweer verdreven. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode bevindt het aandachtsgebied zich in een strakke, licht meanderende, zonale stroming waarin van tijd tot tijd actieve frontale systemen over ons land trekken. Later in de periode is er een kleine kans dat we onder invloed komen van hogedruk boven het Europese vasteland.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met van tijd tot tijd regen en veel wind.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn