Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Wegtrekkende verpieterende regen, gevolgd door perioden met zon.

10 april 2016 door Jannes Wiersema

zon en regen

Een lagedrukgebied tolt rond ten westen van de Golf van Biskaje. Rondom dit laag is een aantal fronten aanwezig. Een ervan is een occlusie die actueel zichtbaar is als een neerslagband van noordwest naar zuidoost. Deze neerslagband zwaait verzwakkend verder noordwaarts over het land en verlaat vanmiddag het uiterste noorden van de FIR, waarna een oostelijke stroming op gang komt. Een volgende verstoring bereikt maandagavond het zuidwesten van het land.

Ons werd beloofd dat de neerslagband steeds verder zou verzwakken. Dat is ook gebeurd, maar minder dan EC en vooral Harmonie dachten. Vanmiddag zien we in de oostelijke stroming enkele kleine buien (TCu) tot ontwikkeling komen. Dit zal zeer lokaal zijn, als een Cu ver genoeg weet te ontwikkelen. Het is nog maar de vraag of dat lukt. Maandagavond bereiken buien het zuidwesten van het land. Hier zijn nog timingsverschillen zichtbaar.

Een strook met lichte regen boven de noordoostelijke helft van het land trekt noordoostwaarts en wordt geleidelijk minder actief. In het zuidwesten is het droog en zijn er al brede opklaringen, die zich geleidelijk uitbreiden. Aanvankelijk is het daar nog lokaal nevelig met enkele mistbanken, die spoedig oplossen. Vanmiddag zijn er enkele wolkenvelden en ontstaan er stapelwolken. Zeer lokaal kan een stapelwolk in het noorden en oosten tot een lichte regenbui uitgroeien. De maxima lopen uiteen van 12 graden op de Wadden tot lokaal 17 graden in het zuidoosten. De wind is aanvankelijk zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen. In de loop van de middag en avond draait de wind overal naar richtingen tussen oost en noordoost. In het Waddengebied en op het IJsselmeer wordt de wind in de loop van de avond vrij krachtig, 5 Bft.

Neerslag:

Nabij de occlusie regen, maar geleidelijk minder intensief. Mogelijk blijft het uiterste noordoosten droog. Vanmiddag een hele kleine kans op een enkele lichte bui. Maandagavond in het zuidwesten kans op buien. De kans op onweer lijkt me wel aanwezig met toppen tot FL260 en Harmonie komt nu ook met ontladingen. Convectieve modus matig georganiseerde multicel. Kans op hagel.

Komende nacht verloopt helder en droog. De minimumtemperaturen liggen rond 7 graden. De wind blijft oostelijk en verandert niet in kracht.

Morgen overdag is het zonnig. Tegen de avond neemt de bewolking in het zuidwesten en zuiden toe en kan er een bui voorkomen, mogelijk met onweer. De maxima lopen uiteen van 15 graden op de Wadden tot lokaal 21 graden in de zuidelijke helft van het land. Er staat een matige, in de kustgebieden af en toe vrij krachtige wind uit oost tot zuidoost. In de avond neemt de wind in het zuiden af naar zwak tot matig.

Een hoogtelaag ligt nabij de Golf van Biskaje. Aan de oostflank bewegen van tijd tot tijd storingen naar ons land. Halverwege komende week transformeert dit geheel naar een patroon waarbij er sprake is van een hoogtetrog die zich uitstrekt van Noord-Scandinavië naar de Azoren. Hierdoor blijft er in onze omgeving sprake van een zuidwestelijke aanvoer waarin voortdurend storingen passeren. Volgend weekend verandert het grootschalige stromingspatroon opnieuw en keren we min of meer terug naar de situatie waarin een hoogtelaag afsnoert en zich nestelt ten noordwesten van Spanje. Wel ontwikkelt zich op 500 hPa tevens een hoog boven het zuidwesten van Noorwegen. De invloed van lage druk op ons weerbeeld is dan echter nog niet verdwenen.

Vooruitzichten

Wisselvallig en maxima rond of iets boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 17 april tot en met zondag 24 april

De neerslagkansen nemen af naar circa 30-40%, terwijl er een vrij grote kans (50-60%) is op middagtemperaturen boven het langjarig gemiddelde.

In de EC-clusterscenario’s is overduidelijk dat de aanwezigheid van het hoogtelaag nabij de Golf van Biskaje door het gehele ensemble ondersteund wordt. Alle clusters geven een negatieve NAO. Pas als de transformatie plaatsvindt naar de langgerekte hoogtetrog zien we ook scenario’s waarbij de NAO weer positief wordt. Voor ons weerbeeld maakt dit overigens niet heel veel uit. De spreiding in de pluim is vrij klein en de onzekerheden die er zijn, zijn logisch en het gevolg van verschillen in bewolking en neerslagintensiteit. De oper komt vrijdag met een actief neerslaggebied en afgezien van enkele timingsverschillen wordt dat ondersteund door de meerderheid van het ensemble. Op de langere termijn, na komend weekeinde, verschijnen er ook steeds meer blokkades in het ensemble. Neerslagkansen nemen dan af. Wel moet daarbij aangetekend worden door overgangen naar geblokkeerde situaties relatief mager scoren in verificaties. De EC-maandverwachting hield het donderdag j.l. nog bij een positieve neerslagafwijking. De spreiding/onzekerheid wordt dan ook steeds groter.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn