Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

(Winterse) buien, vooral later vanmiddag en vanavond veel wind,

13 januari 2017 door Jannes Wiersema

De frontale golf boven Duitsland trekt snel oostwaarts weg. Een trog met koude bovenluchten (< -35°C) trekt vanochtend het westen binnen en loopt vervolgens naar het oosten weg. Een aparte lagedrukkern in het complexe laag ter hoogte van de Faeroer-eilanden trekt vandaag vanaf de Noorse zuidwestkust naar de Duitse Bocht. Een bijbehorende ingedraaide occlusie bereikt begin vanmiddag het (noord)westen en trekt gedurende de avond zuidoostwaarts over het land. Op de passage hiervan neemt de noordwestenwind sterk in kracht toe.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vooral in het midden en oosten is er sprake van lokale gladheid wegens de eerder gevallen sneeuw. Van het westen uit zal de aanwezige sneeuw deze ochtend wegsmelten. Tegelijkertijd trekken er vanaf zee enkele winterse buien, mogelijk met onweer, het land binnen. De temperaturen lopen vanochtend vroeg uiteen van +1°C in het oosten tot 5°C aan zee. De wind is noordwestelijk en boven land matig tot vrij krachtig. Langs de kust is de wind krachtig tot hard en in het zuidwestelijk kustgebied komen er eerst nog zware windstoten voor.

Vanmiddag trekt er een neerslaggebied van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts kan de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 5°C. Het wordt in de loop van de middag en avond onstuimig. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag snel toe en wordt boven land (vrij) krachtig, aan de kust stormachtig met mogelijk enige tijd noordwesterstorm, 9 Bft. Daarbij komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee 90-100 km/uur.

In de nacht naar zaterdag trekken winterse buien van noordwest naar zuidoost over het land, met vooral landinwaarts kans op (tijdelijke) gladheid. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts rond het vriespunt, aan zee blijft het enkele graden boven nul. De noordwestenwind neemt langzaam af naar matig boven land en krachtig tot hard langs de kust.

Zaterdagochtend begint met enkele opklaringen en kans op een bui. In de loop van de middag trekt een zone met actievere winterse buien, mogelijk met onweer, over het land. In fellere buien kan plaatselijk gladheid ontstaan door hagel of sneeuw. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 4°C, maar tijdens een bui kan de temperatuur even dicht bij het vriespunt uitkomen. De wind waait uit west tot noordwest en is boven land meest matig, aan zee krachtig en enige tijd hard, mogelijk stormachtig, 7-8 Bft.

Aanvankelijk strekt een langgerekte hoogtetrog zich uit van Scandinavië naar Italië. Aan de westflank hiervan trekken tot en met maandag enkele storingen zuidwaarts naar ons land. Zondagavond stroomt achter een trog, mogelijk ook een apart laagje, koudere lucht vanaf Scandinavië over onze omgeving uit. In dezelfde periode neemt een hogedrukgebied van de Azoren naar IJsland in kracht toe en verplaatst zich naar Scandinavië op maandag. Aan de grond vormt zich dan in de buurt van Oslo een dominant hogedrukgebied en wordt de wind aflandig. In de loop van de volgende week wordt dit een langgerekt hoog dat langzaam zuidwaarts verplaatst. De as ervan blijft tot ong. zaterdag echter net noordoost van ons land liggen. Op hoogte zien we min of meer hetzelfde gebeuren.

Vooruitzichten

Eerst nog (winterse) neerslag, vooral op zondag. Daarna een overgang naar (zeer) koud en droog winterweer

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 20 januari tot en met vrijdag 27 januari

Aanvankelijk waarschijnlijk (zeer) koud en droog winterweer. In het weekend een tendens naar minder koud weer. Na het weekend een toenemende neerslagkans en temperaturen die waarschijnlijk richting de normale waarde voor de tijd van het jaar gaan.

Tot maandag nog depressie’s in de buurt en een (afnemende) kans op neerslag, vooral landinwaarts winters van karakter. Op zondag lijkt een kleinschalig laag zuidwaarts over of langs ons land te trekken. De precieze koers zal pas later duidelijk worden, maar aan de noord- en oostflank ervan kan een sneeuwdek ontstaan. Maandag mogelijk ook nog enkele winterse buien. Daarna erg kleine neerslagkansen en een dalende temperatuur. Woensdag t/m zondag in de zuidoostelijke helft van het land een grote kans op ijsdagen met in de nacht matige tot strenge vorst: 50-80%. Waar sneeuw ligt behoort zelfs zeer strenge vorst tot de mogelijkheden. Het is wel de vraag in hoeverre er een sneeuwdek aanwezig zal zijn. In de periode van vrijdag 20 t/m maandag 23 januari opteren geleidelijk vrijwel alle leden van het EPS voor een scenario waarbij het centrum van hoge druk aan de grond zuid van ons land uitkomt, met bij ons een aanlandige wind in vooral het noorden van het land. De kans op ijsdagen neemt in deze periode dan ook snel af en aan het einde van de EPS-periode lijken de temperatuur richting normaal te gaan, met nog enkele koude en zachte uitbijters.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn