Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

wisselend bewolkt en droog.

07 oktober 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktHoog met centrum bij Bretagne heeft een uitloper over ons land. Het zwaartepunt van het hoog trekt in de richting van oost Europa, maar ook maandag blijven we nog onder invloed van de rug, waarbij de rug-as steeds net ten zuiden van ons land ligt. Dinsdag trekt de rug-as zich wat verder zuidwaarts terug en maakt daarmee de weg vrij voor een koufront, behorende bij een laag dat nu ten zuiden van IJsland ligt en via Schotland naar Scandinaviƫ trekt. Daar vooruit stroomt een gebied met vochtigere lucht en hogere luchtlagen ons land binnen. Het koufront bereikt de noordwestkust dinsdag in de avond.

Het is helder, maar wel komen er op veel plaatsen mistbanken voor. In het midden en zuiden van het land kunnen deze mistbanken plaatselijk verkeersbelemmerend zijn. De mist zal in de loop van de ochtend oplossen. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur komt uit op 17 of 18 graden.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt. In opklaringen kan opnieuw op veel plaatsen mist ontstaan. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest en de temperatuur daalt naar 5 tot 9 graden.

Dinsdag overdag, wanneer de mist is opgelost, komt af en toe de zon tevoorschijn. In de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking toe. Het blijft tot laat in de avond droog. De wind wordt matig uit west tot zuidwestelijke richting. De temperatuur komt uit rond de 17 graden. (Bron: KNMI)

Een hoogterug net ten zuiden van ons land verliest zijn invloed op ons weer. Een hoogtetrog bij IJsland zakt op woensdag uit naar onze omgeving. Uit deze trog snoert zich op donderdag boven de Duitse Bocht een hoogtelaag af, wat vervolgens via ons land naar Midden-Europa trekt. Daar blijft het tot in de volgende week rondtollen. Op woensdag passeert een koufront ons land, dat onder invloed van de hoogtetrog activeert. Achter dit koufront ontstaat een grondlaag boven de Noordzee wat vervolgens over ons land trekt en opgaat in een complex laag boven Midden-Europa. Dit alles zorgt voor een wisselvallig weerbeeld met met name op donderdag en vrijdag vrij veel wind (8 Bft aan de kust en over een groot deel van de Noordzee). De temperaturen maken na woensdag een duikeling en komen rond de 12 graden te liggen.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met op donderdag en vrijdag vrij veel wind. Temperatuur op woensdag nog rond de 17 graden, daarna gevoelig kouder.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 14 oktober tot en met maandag 21 oktober

Aanvankelijk vrij grote kans (70 %) op een wisselvallig weertype, maar geleidelijk toenemende kans op rustig herfstweer. Temperaturen onder de normale waarden voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn