Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en een enkele bui

10 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied ten oosten van Schotland ligt vanavond boven de Noordelijke Noordzee. Een occlusie die rond het laag is gedraaid ligt boven ons land, trekt naar het oosten en wordt in de vroege ochtend gevolgd door een zwakke trog. Achter deze trog bevinden we ons in een krachtige zuidwestelijk stroming, waarmee nog steeds koele, maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Morgen ontwikkelt zich ter hoogte van Schotland een nieuw laag. Bijbehorende occlusie passeert morgen ochtend ons land.

Het is vandaag wisselend bewolkt en vooral in het binnenland kunnen enkele buien ontstaan. De middagtemperatuur ligt opnieuw tussen de 13 en 18 graden. Er staat een stevige zuidwestenwind. Boven land is deze matig tot vrij krachtig en aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard.

Komende nacht neemt de bewolking toe en tegen de ochtend gaat er van het westen uit buiige regen vallen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 10 graden. De zuidwestelijke wind is matig en aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Morgenochtend is het bewolkt en zijn er nog perioden met buiige regen. In de middag klaart het van het westen uit op en breekt de zon geregeld door. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 15 graden en de zuidwestelijke wind is matig en aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Een 500 hPa trog ontwikkelt zich zondag nabij de zuidpunt van Groenland en trekt naar het zuidoosten. Woensdag ligt genoemde trog ter hoogte van Ierland en blijft daar tot en met vrijdag, met verschillende ronddraaiende kernen, liggen. Dit betekent dat bij ons de aanvoer, onder invloed van een lagedrukgebied nabij Ierland, voornamelijk zuidwestelijk is en wordt er koele maritieme lucht aangevoerd. In deze zuidwestelijke stroming trekken ook enkele, niet al te actieve, storingen mee. Na vrijdag zakt de 500 hPa trog verder uit en krijgt een aparte afgesnoerde kern boven Spanje. Deze ontwikkeling resulteert in een groot vlak lagedrukgebied in onze omgeving waarin allerlei aparte kernen ronddraaien.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig en middagtemperaturen rond of net onder normaal.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn