Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en een enkele bui, morgen meer buien en vrij veel wind.

01 oktober 2016 door Jannes Wiersema

37Een ZW-NO georienteerd koufront ligt ten zuidoosten van het land, met een golftop net ten oosten van ons land. Een lagedrukgebied met Cold Air Development (CAD, T500 rond -25°C) boven het zuidwesten van Engeland krijgt meer en meer frontale eigenschappen. Er vooruit is een buiencluster aanwezig boven de Noordzee (oorspronkelijk een barocliene band) die de komende uren verder ontwikkelt tot een aparte lagedrukkern. Het eerdergenoemde Engelse trekt oostwaarts en beide lagen “mergen” ten westen van ons land. Er ontstaat dan een langgerekt lagedrukgebied met een tweetal kernen. Een kern wordt morgenochtend ergens over het zuidwesten van ons land verwacht, de andere ligt dan net noordwest van ons land en deze komt in de avond ons land op. Rond het complexe laag is de aangevoerde lucht onstabiel en ontstaan diverse banden met buiige regen die later vandaag en morgen over ons land trekken.

De modellen hebben doorgaans veel moeite met dit soort systemen waarbij in de polaire lucht diverse lagedrukkernen om elkaar heen gaan draaien. De modellen liggen weliswaar nu aardig op een lijn, maar de verschillen met de vorige run zijn erg groot. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat de volgende run weer anders is. De verschillen hebben vooral te maken met de posities van de diverse kernen en het bijbehorende sterke windveld er omheen. Dat betekent dat we voorlopig de runs niet al te deterministisch moeten zien maar vooralsnog enkele slagen om de arm moeten houden vwb de positie van de kernen en de bijbehorende wind en neerslag er omheen.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is half tot zwaar bewolkt en later vanmiddag en vooral vanavond trekken er van het zuidwesten uit meer buien het land in. Hierbij kan onweer en hagel voorkomen. De temperatuur ligt rond 18°C. De zuidelijke wind is zwak tot matig en neemt langs de kust toe naar (vrij) krachtig uit het zuidwesten.

Vannacht vallen er vooral in het westen en noorden buien, soms met onweer en hagel. Dieper landinwaarts blijft het op veel plaatsen droog. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 10°C. De wind is boven land zuidwestelijk en matig, lang de westkust draait de wind later vannacht naar het westen en is vrij krachtig tot krachtig.

Zondag overdag trekken de buien weer verder het land op. Onweer en zeer lokaal hagel is nog steeds mogelijk. De maximumtemperatuur wordt nog maar ongeveer 16°C. De wind draait overdag naar een westelijke tot noordwestelijke richting en trekt aan naar matig boven land. Langs de kust en boven het IJsselmeer neemt de wind toe naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Een hoogtelaag boven Denemarken en het noorden van Duitsland trekt zuidoostwaarts weg. Een hoogterug die aan het begin van de periode boven de Britse Eilanden en de Noordzee ligt, trekt naar Scandinavie en maakt opnieuw verbinding met een hoogterug vanaf de Atlantische Oceaan. In de operationele run blijven we tot in het volgende weekend onder invloed van deze hoogteruggen. Op zondag nadert dan vanuit het westen een hoogtelaag, wat op maandag (10 oktober) over ons land trekt. In het grondpatroon ligt aan het begin van de periode een hoog boven Scandinavie, terwijl er nog een opvullend laag boven het noorden van Duitsland en de Oostzee ligt. In de loop van maandag trekt dit laag naar het oosten weg en komen we onder invloed van het uitbreidende hoog. Tot in het volgende weekend blijven we onder de invloed van dit hoog, maar tevens blijven we de gehele periode in de polaire lucht.

Vooruitzichten

Perioden met zon en meest droog. Temperaturen rond 17 graden.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 08 oktober tot en met zaterdag 15 oktober

De kans op rustig en droog weer is ongeveer even groot als de kans op wisselvalliger weer. De temperaturen liggen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

De EPS-clusters zijn voor de eerste periode zeer eenduidig. Allen tonen het wegtrekkende hoogtelaag en vervolgens de hoogteug boven onze omgeving. Pas in het volgende weekend nemen de verschillen toe. De spreiding in de pluim is dan ook klein. Op maandag valt er nog een enkele bui, daarna breekt een droge periode aan met een zwake wind uit overwegend oostelijke richtingen. De temperaturen vertonen een grote dagelijkse gang, maar lijken de 20 graden niet meer te halen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn