Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien.

29 maart 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zuidwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een barocliene zone (van oorsprong occlusie) ligt boven het midden en zuiden van het land, beweegt traag in noordelijke richting en bevindt zich om 12 UTC boven het noorden en verlaat in de loop van de middag het noorden. Tevens verbrokkelt het systeem daarbij. Een ontwikkelende trog (CAD) trekt woensdagnacht via East Anglia de Noordzee op. Het bijbehorende laag trekt woensdagochtend ten noorden van de Wadden oostwaarts richting Denemarken. Na passage voert de westelijke stroming maritiem polaire lucht aan.

Het is vandaag half tot zwaar bewolkt en er komen enkele buien voor, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 10 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, langs de kust en op het IJsselmeer een krachtige zuidwestenwind.

In de nacht naar woensdag trek een gebied met buien van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. De wind waait eerst uit richtingen tussen zuid en oost en is matig, met het passeren van de buien draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig boven land en hard tot stormachtig langs de kust.

Woensdagochtend verloopt overwegend droog, maar in de loop van de dag ontwikkelen zich weer enkele regenbuien. De maximumtemperatuur ligt rond 11 graden. In de vroege ochtend is de zuidwestenwind in het noorden nog krachtig tot hard en in het Waddengebied stormachtig. Verder is de zuidwestenwind matig tot vrij krachtig.

De aanvangsperiode wordt getypeerd door een west- tot zuidwestelijke stroming waarbij storingen ons land passeren. Tegen het einde van de week zien we de opbouw van een hoogterug met de as dichtbij onze omgeving welke zal zorgen voor stabilisatie. Na komend weekend lijkt de rug door te trekken en plaats te maken voor een hoogtetrog/-laag met de as ten westen van onze omgeving. Hierdoor zal de wisselvalligheid weer toenemen en de maximumtemperaturen weer getemperd worden.

Vooruitzichten

Wisselvallig en koel. Tegen het weekend afnemende neerslagkansen en stijgende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 05 april tot en met dinsdag 12 april

Grote kans (ca. 80%) op terugkeer naar het wat koele en wisselvallige weertype. Kleine kans (ca. 20%) op aanhouden van het overwegend droge weertype met temperaturen boven normaal.

In het Ensemble zien we voor de eerste dagen een vrij koel en wisselvallig weertype met wel elke dag neerslag, dit wordt door alle leden gesteund. Ook de stabilisatie van komend weekend zien we door veel leden ondersteund. Dit is ook goed te zien in de puntuitvoer: we zien hier grote kansen op temperaturen ruim boven normaal. Dit lijkt echter van tijdelijke aard want in de nieuwe week zien we snel weer een afglijding van de temperatuur en toename van de neerslagkansen, dit is goed te begrijpen gezien het feit dat veel leden het inkomende hoogtelaag/-trog ondersteunen

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn