Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien, geleidelijk frisser.

02 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een koufront (dubbelconstructie) golft boven de zuidoostelijke helft van het land en trekt langzaam oostwaarts en verlaat vanochtend het zuidoosten. Een vlakke golf trekt vanmiddag over de Ardennen noordoostwaarts. Erachter wordt met een vrij stevige zuidwestelijke stroming getransformeerde maritiem polaire lucht aangevoerd. Een trog trekt woensdag in de vroege ochtend van west naar oost over het land. Een tamelijk actieve occlusie trekt woensdagmiddag van noordwest naar zuidoost over het aandachtsgebied, daarbij wordt de bovenlucht steeds kouder en gaat naar -35 tot -39 C.

Het is wisselend bewolkt met een enkele bui. In het zuidoosten valt er van tijd tot tijd (mot)regen. De temperatuur ligt rond 9 graden. De westen- tot zuidwestenwind is (vrij) krachtig, aan de kust krachtig tot hard en in het Waddengebied af en toe stormachtig met nog steeds kans op zware windstoten.

In de avond en nacht naar woensdag zijn er opklaringen en blijft het eerst op de meeste plaatsen droog. In de loop van de nacht kan een enkele bui tot ontwikkeling komen met een kleine kans op natte sneeuw in het zuidoosten. De westenwind neemt geleidelijk iets in kracht af, boven land naar matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard. De temperatuur daalt naar een graad of 3 a 4.

Neerslag:

Bij de frontale golf vanmiddag vanmiddag vooral in het zuidoosten van tijd tot tijd regen. Bij de trog enkele buien, nog niet zo diep ontwikkeld. Bij de occlusie enkele geclusterde buien, mogelijk met onweer en korrelhagel. Bij de trog is een vlok natte sneeuw met name in het zuidoosten niet uit te sluiten. Gladheid zal dit alles zeer waarschijnlijk niet echt opleveren.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en in de middag trekt een actief buiengebied van noordwest naar zuidoost over het land, hierbij is onweer en korrelhagel mogelijk. Met middagtemperaturen van een graad of 4 a 5 is het een stuk frisser. De westenwind blijft matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard.

Het stromingspatroon wordt gekenmerkt door een westelijke meanderende stroming waarin Rossby-golven oostwaarts trekken. De timing van deze golven is bepalend voor de positionering ten opzichte van het golvende polaire front. Lagedrukgebieden diepen daarbij uit in de zone tussen New Foundland en IJsland en trekken vervolgens richting Scandinavie. In de loop van donderdag komt het aandachtsgebied weer in een warme sector met de aanvoer van zachte maritieme lucht. Komend weekend lijkt het golvende koufront te gaan passeren waarna het aandachtsgebied weer in de polaire lucht geraakt.

Vooruitzichten
Zacht weertype met veel bewolking en vrijwel iedere dag regen of enkele buien.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 09 februari tot en met dinsdag 16 februari
Grote kans op een aanhouden van het tamelijk zachte en wisselvallige weertype. De kans op kouder winterweer is erg klein.

Door de overheersende westcomponent in de onderste niveaus van de atmosfeer wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Dit wordt goed ge├»llustreerd door alle Mean T2 m anomalie kaarten van de komende 4 weken. Deze geven allen een positieve afwijking van 1-3 graden. Ook in de clusterscenario’s zien we voor vrijwel de gehele periode een scenario met een positieve NAO, hetgeen begrijpelijk is bij een hierboven beschreven synoptische setting. Door verschillen van timing van de Rossby-golven zien we in de lange termijn een grote spreiding in de EPS qua temperatuur, maar slechts een enkeling laat een wat kouder weertype zien.

chart pluim di 02 febr 2016chart pluim neerslag di 02 febr 2016

Waarschuwing land 0 new

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn