Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien, mogelijk met onweer en hagel.

03 november 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een lagedrukgebied net oost van Schotland beweegt noordoostwaarts en komt morgen aan boven het zuiden van Noorwegen, alwaar het langzaam opvult. Met een krachtige zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. De T500 hPa daalt geleidelijk naar waarden rond -32° C vanmiddag. Aan het einde van de ochtend en de eerste helft van de middag passeert er in de bovenlucht een hoogtetrog. Vanavond neemt de onstabiliteitsdiepte vrij snel af a.g.v. warmteadvectie op hoogte. Een volgend actief laag, dat zich vandaag uit een occlusie boven de Oceaan afsplitst, trekt komende nacht over het zuiden van Engeland oostwaarts. Morgenochtend trekt het via de zuidelijke Noordzee richting Noord-Holland en trekt halverwege maandagmiddag het noordoosten van het land uit. De bijbehorende back-bent occlusie ligt in een scherpe isobarische trog en trekt achter het laag om van noordwest naar zuidoost. In de avond lijkt er nog een trog vanaf de Noordzee het zuidwesten van het land binnen te trekken.

Vandaag is het wisselend bewolkt en er komen er van tijd tot tijd buien voor, vooral vanmiddag mogelijk met onweer en korrelhagel. De maximumtemperatuur ligt rond de 11 graden. De west- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In het waddengebied zijn er zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur. In het kustgebied neemt de wind in de loop van de middag wat in kracht af en daarmee verdwijnen ook de zware windstoten.

WIND:

De actuele wind wordt door Hirlam goed beschreven. Vooral aan de zuidflank van het laag een sterk windveld met 8 tot 9 Bft. De 8 Bft reikt net tot aan de de districten Texel en Rottum. Windstoten in het waddengebied tot ca. 80 km/uur, vandaar ook de waarschuwingen. In de loop van vanmiddag neemt de wind geleidelijk in kracht af, dan ook verdwijnen de zware windstoten in het waddengebied. Door de convectieve component in de windstoten houdt Harmonie de zware windstoten in buien echter tot in de avond vast. In de nacht naar maandag aan de zuidflank van het tweede laag weer seinen voor ZW 7 Bft. Harmonie komt met veel meer wind, zelfs tot een 9 Bft! Harmonie komt ook met zware windstoten in het westelijk kustgebied. Voorlopig houden we Hirlam en EC aan, maar houden de mogelijkheid op windstoten even in het achterhoofd. Na passage van de back-bent occlusie ruimt de wind naar N-NW en trekt aan tot 7 Bft langs de kust. Ook hierbij moet rekening gehouden worden met het genoemde timingsverschil.

Komende nacht raakt het van het zuidwesten uit snel bewolkt en gaat het regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is zuid tot zuidoost en matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig of hard.

Morgen overdag is het meest bewolkt en komen er geregeld buien voor, ook dan is er een kleine kans op onweer. De temperatuur ligt aan het einde van de ochtend rond 12 graden, in de middag daalt de temperatuur naar een graad of 9. De wind draait in de ochtend overal van zuid tot zuidoost naar zuidwest en neemt daarbij flink in kracht toe, boven land matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard. In de loop van de middag draait de wind naar noordwest en wordt langs de kust krachtig.

In een strakke zonale stroming passeert dinsdagmiddag en -avond een occlusie, behorend bij een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland. Donderdag trekt er een randstoring via de Britse Eilanden en de Noordzee richting Scandinavië, in de middag passeert dan het koufront. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode bevindt het aandachtsgebied zich in een strakke, licht meanderende, zonale stroming waarin van tijd tot tijd actieve frontale systemen over ons land trekken. Later in de periode is er een kleine kans dat we onder invloed komen van hogedruk boven het Europese vasteland.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met van tijd tot tijd regen en veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 10 november tot en met zondag 17 november

Aanvankelijk grote kans op wisselvallig herfstweer met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Later in de periode neemt de kans op een rustiger en droger weertype geleidelijk toe.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn