Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien, soms met onweer

03 september 2015 door Jannes Wiersema

38Een laag boven de Vissersbank trekt zeer langzaam zuidwaarts en komt vrijdag in de loop van de ochtend net te noorden van de Wadden terecht. Rondom dit laag staat boven het vasteland een westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. In deze stroming trekken enkele troggen mee. Een eerste trog lijkt vanochtend over te trekken, op hoogte passeert een trog in de middag van het westen uit. Geleidelijk wordt de bovenlucht kouder en dat proces zet in de ochtend door. Na passage van de hoogtetrog zien we de bovenlucht van het noordwesten langzaam opwarmen.Rondom het laag ligt er verder nog een occlusie gedraaid, die vanavond het noorden van de FIR bereikt en ook heel langzaam verder zuidwaarts trekt. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag breidt de invloed van de occlusie zich langzaam verder uit over de noordwestelijke helft van het land.

Er zijn brede opklaringen, maar van het westen uit trekken alweer enkele buien, soms met onweer, het land binnen. Landinwaarts zijn lokaal mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 7 graden in het binnenland en 15 graden aan zee. De wind draait van westelijke naar zuidwestelijke richting en wordt boven land zwak, aan de westkust matig en in het Waddengebied is de wind soms vrij krachtig.

In de ochtend komen er in het westen enkele buien voor. Na het oplossen van eventuele mistbanken is er in het midden en oosten nog ruimte voor de zon, maar ook daar ontwikkelen zich vooral ’s middags buien. Tijdens buien is er een kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De wind draait in de loop van de dag naar een westelijke richting en is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het in het noorden en noordwesten waarschijnlijk regenen. Elders zijn er nog opklaringen en blijft het droog. De minima lopen uiteen van 14 graden in het noordwestelijk kustgebied tot plaatselijk 7 graden in het oosten. De zuidwestelijke wind is in het binnenland zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer neemt de wind toe tot (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag valt er vooral in het westen en noorden buiige regen. Verder landinwaarts is het een stuk droger, maar kan er wel een enkele bui ontstaan. De maxima lopen uiteen van 15 graden in de regen tot 18 graden in het oosten. De wind draait naar westelijke richting en neemt ook boven land toe naar matig tot vrij krachtig.

Een hoogterug boven de Atlantische Oceaan zorgt voor een noordwestelijke stroming van maritiem polaire lucht. In de loop van de periode beweegt de hoogterug langzaam oostwaarts en komt in de loop van volgende week dichtbij onze omgeving te liggen. Dit zorgt voor rustig weer. In loop van volgende week laat de operationele run een afvlakken van de rug zien waardoor een in kracht toenemende zonale stroming inzet.

Vooruitzichten

Na het weekend geleidelijk droog met maxima iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 10 september tot en met donderdag 17 september Grote kans op het aanhouden van het rustige weertype met geleidelijk oplopende maxima naar waarden rond of iets boven normaal. Kleinere kans (20-30%) op een wisselvalliger en koeler weertype.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn